Кой е следващият? Рискът да живееш в съседство с Путин

...
Сауни за предната линия... Това не е първият лозунг за
Коментари Харесай

Сауни за предната линия... Това не е първият лозунг за набиране на средства, който бихте очаквали да чуете във връзка с войната в Украйна. Можете да разберете, че Киев иска от съюзниците ракети с голям обсег и изтребители F-16. Но сауни?

И все пак поискайте сауни е това, което украинската армия е направила, според Илмар Рааг, естонски режисьор и хуманитарен работник, който е правил чести пътувания до Украйна.

Raag сега произвежда мобилни сауни, финансирани от тълпата, предназначени да обслужват стотици украински войници. Те идват в комплект с душове и перални за военни униформи и са внимателно камуфлирани, за да ги предпазят от руския огън.

Ако търсите сауна по поръчка, има смисъл да попитате естонец. Сауна културата е огромна в страната. И става въпрос толкова за хигиена и повишаване на морала, колкото и за печене на тост в студените зимни нощи.

Войниците на Естония рядко пътуват без мобилна сауна - включително по време на скорошни мисии в Афганистанска пустиня и Ливан. Това е военна традиция, започнала преди почти 100 години по време на битката на Естония срещу болшевиките, когато националната железопътна линия постави влак-сауна близо до фронта, така че войските да могат да се къпят и дезинфекцират след седмици в окопите.

Raag казва, че е чувал за украински войници, които прекарват дни или дори седмици, без да се измият или събуят ботушите си, което обяснява защо командир на фронтовата линия близо до Бахмут ми каза - във Facetime - че естонските сауни са били изпратен от небето.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР