Саудитският външен министър Адел ал Джубейр изрази надежда, че Катар

...
Саудитският външен министър Адел ал Джубейр изрази надежда, че Катар
Коментари Харесай

Саудитска Арабия се надява, че Катар ще отвърне положително на исканията й

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр изрази вяра, че Катар ще даде позитивен отговор на настояванията на арабските си съседи, които го упрекват в поддръжка на тероризма и доближаване с Иран, съобщи Агенция Франс Прес.

"Надяваме се на позитивен отговор, с цел да можем да решим рецесията ", съобщи Ал Джубейр на взаимна конференция в Джеда с немския си сътрудник Зигмар Габриел. Отговорът на Катар бе предаден през днешния ден на кувейтския медиатор и ще бъде грижливо изследван, добави той. Ал Джубейр оправда скъсването на дипломатическите и търговски връзки с Катар и икономическите наказания, оповестени на 5 юни от Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет с нуждата "Катар да бъде тласнат да промени една политика, която вреди както на него, по този начин и на страните от района ".

Ал Джубейр заяви, че е разискал с немския външен министър "необходимостта да се постави завършек на тероризма, екстремизма, подбуждането към ненавист и намесата в непознати каузи ". Габриел изрази поддръжката на Германия за напъните на Кувейт и на Държавния департамент на Съединени американски щати да посредничат в рецесията в Залива. Германският външен министър стартира от през днешния ден обиколка на района. След Саудитска Арабия той ще посети ОАЕ и Катар.

Преди да връчи отговора си на Кувейт Катар мълчешком отхвърли листата с претенции на Саудитска Арабия и съдружниците й - измежду които са закриване на телевизия "Ал Джазира ", затваряне на турска военна база и ограничение на връзките с Иран - и го дефинира като засягащ суверенитета му. Габриел съобщи, че след срещата с Ал Джубейр не е останал с усещането, че арабските страни слагат под въпрос суверенитета на Катар, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

Германският външен министър съобщи, че рецесията сред Катар и арабските му съседи ще се реши най-добре с районно съглашение, което да осуети финансирането на тероризма. "Споразумение, което поставя завършек на всякаква поддръжка за терористични или екстремистки организации ", ще е най-хубавото решение на рецесията, сподели Габриел след двучасова среща със саудитския си сътрудник.

"Всички знаем, че тази поддръжка не се провежда от страни, а неведнъж от частни лица. Трябва обаче някак да успеем да сложим завършек на поддръжката в района за екстремистки и терористични организации ", посочи немският външен министър.
В сряда външните министри на четирите страни съперници на Катар ще заседават в Кайро, с цел да създадат равносметка и да преценяват какви да са идващите им ходове, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР