Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман заяви в телевизионно интервю,

...
Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман заяви в телевизионно интервю,
Коментари Харесай

Саудитският престолонаследник отрече да е заповядал убийството на Хашоги

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман съобщи в телевизионно изявление, че поема цялостната отговорност за убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги, само че отхвърли изказванията, че е дал заповед за него, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Това беше отблъскващо закононарушение. Като водач в Саудитска Арабия поемам цялостната отговорност, изключително като се има поради, че то е било осъществено от лица, работещи за саудитското държавно управление ", сподели 34-годишният Бин Салман в изявление за предаването " 60 минути " на Си Би Ес.

На въпрос дали е заповядал да бъде погубен Хашоги, който го е подлагал на критика в коментарни публикации във в. " Вашингтон пост ", Мохамед бин Салман отвърна: " Ни минимум. "

Убийството беше неточност, добави той.

" Някои мислят, че би трябвало да знам какво правят всеки ден 3 милиона души, които работят за саудитското държавно управление. Невъзможно е тези 3 милиона души всекидневно да рапортуват на водача или на втория по значение човек в саудитското държавно управление ", сподели Бин Салман.

Според самостоятелен специалист на Организация на обединените нации има надеждни доказателства, че Мохамед бин Салман е забъркан в убийството на Хашоги, а Централно разузнавателно управление на САЩ счита за евентуално заповедта за убийството да е пристигнала от саудитския престолонаследник.

Война сред Саудитска Арабия и Иран би провокирала " цялостен срив на международната стопанска система ", съобщи още Бин Салман в изявлението и прикани интернационалната общественост " да възпре " Техеран, съобщи Франс прес.

" Ако светът не работи мощно и твърдо за въздържане на Иран, ще станем очевидци на още по-тежка ескалация, която ще заплаши международните ползи. Доставките на нефт ще бъдат нарушени и цените му ще скочат до невъобразими стойности, които не сме виждали в никакъв случай през живота си ", съобщи Бин Салман.

Според него последствията биха засегнали целия свят. " Регионът съставлява към 30 % от международните ресурси на енергоносители, към 20 % от международните търговски потоци и към 4 % от международния Брутният вътрешен продукт. Представете си всичките тези три неща да спрат. Това значи цялостен срив на международната стопанска система, а освен тази на Саудитска Арабия или на страните от Близкия изток ", съобщи Бин Салман.

Той дефинира като неуместна офанзивата от 14 септември против саудитски петролни съоръжения, която Рияд и Вашингтон приписват на Иран. " Няма стратегическа цел. Само един вманиачен би нападнал 5 % от международните ресурси. Единствената стратегическа цел е да потвърдят, че са глупави и тъкмо това и направиха ", съобщи саудитският престолонаследник.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР