Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман заяви, че носи отговорност

...
Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман заяви, че носи отговорност
Коментари Харесай

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман пое отговорност за убийството на Хашоги

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман съобщи, че носи отговорност за убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщи Ройтерс. Според анонса на документален филм на телевизия Пи Би Ес, който ще бъде излъчен идната седмица, принцът е споделил, че носи отговорност за убийството, тъй като, както декларирал пред журналиста Мартин Смит, " това се случи, до момента в който аз ръководя ".

Принц Бин Салман, фактическият властник на кралството, за пръв път загатва обществено за персонална отговорност за убийството, осъществено в саудитското консулство в Истанбул. Централно разузнавателно управление на САЩ и някои западни държавни управления обявиха, че съгласно тях то е осъществено по негово разпореждане, само че саудитски представители декларират, че той не е изиграл никаква роля в случилото се. Смъртта на журналиста провокира отвращение в целия свят, навреди на имиджа на престолонаследника и заплаши амбициозните му проекти да диверсифицира стопанската система на страната, най-големия експортьор на нефт в света, и да отвори към света изолираното саудитско общество.

Оттогава принцът не е посещавал Съединени американски щати или Европа.

" Нося цялата отговорност, тъй като това се случи, до момента в който аз ръководя ", споделил принцът пред Мартин Смит съгласно анонса на кино лентата " Престолонаследникът на Саудитска Арабия ". Той се чака да бъде излъчен на 1 октомври, преди да се навърши една година от гибелта на Хашоги.

Официалната саудитска позиция хвърли виновността за убийството върху сътрудници, работили своеволно, напомня Българска телеграфна агенция. Главният прокурор съобщи, че тогавашният началник на разузнаването е наредил Хашоги, непосредствен до кралския двор, който се трансформира в критик на саудитските управляващи, да бъде върнат в страната. Главният договарящ обаче наредил да го убият, откакто диалозите за завръщането му се провалили.

В отговор на въпрос по какъв начин убийството е могло да се случи, без той да знае, принцът декларирал пред Смит: " Имаме 20 милиона души. Имаме 3 милиона държавни чиновници ".

Смит задава и въпроса дали убийците може да са употребявали държавни самолети, на което престолонаследникът дава отговор: " Имам служители и министри да наблюдават нещата и те са виновни. Те имат пълномощията да създадат това ".

В излъчените фрагменти Мартин Смит разказва диалога си с принца, който се е състоял през декември, само че не пред камерите.

Общо 11 саудитски обвинени бяха изправени пред съда, само че са се състояли единствено няколко съвещания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР