Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е посочен като поръчител на

...
Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е посочен като поръчител на
Коментари Харесай

Мохамед бин Салман е сочен за поръчител на убийството на Хашоги

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е посочен като гарант на убийството на Джамал Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Това, съгласно неназован източник, е открило Централно разузнавателно управление на САЩ. Източникът представен първо от в. " Вашингтон пост ", за който пишеше саудитският публицист. Рияд разгласи това изказване за погрешно. То не е доказана от Централно разузнавателно управление на САЩ, а Белият дом и Държавният департамент отхвърлиха коментар.

Централно разузнавателно управление на САЩ е проучило телефонен диалог на Джамал Хашоги с принц Халид бин Салман - брат на саудитския престолонаследник и дипломат в Съединени американски щати. Според цитираните от в. " Вашингтон пост " сведения, Хашоги бил убеден, че ще бъде в сигурност, в случай че отиде в саудитското консулство в Истанбул, с цел да получи документи. Указания за това дал престолонаследникът в диалог с брат си, прехванат от американските служби. Не е ясно дали посланикът е знаел, че Хашоги ще бъде погубен. От саудитското посолство във Вашингтон отхвърлиха тези изказвания.
 © Българска телеграфна агенция
Самият дипломат написа в Туитър, че не е разговарял с Хашоги. Тази версия може да подкрепи напъните в Конгреса за по-сурова реакция по случая. Тази седмица Вашингтон наложи наказания против физически лица, по отношение на убийството. Заключенията на Централно разузнавателно управление на САЩ, въпреки и непотвърдени публично, са най-категоричното досега уличаване на саудитския престолонаследник. Мохамед бин Салман е считан за фактическият държател на кралството и съгласно мнозина едва ли сходно деяние би станало Без неговата глоба.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР