Саудитският петролен гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco) е планирал първичното

...
Саудитският петролен гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco) е планирал първичното
Коментари Харесай

Саудитският петролен гигант Aramco излиза на борсата през декември?

Саудитският петролен колос Сауди Арамко (Saudi Aramco) е възнамерявал първичното си обществено предложение (ППП) за 11 декември, заяви телевизия " Ал Арабия ", базирайки се на източници.

Саудитската работа по финансовите пазари ще разгласи началото на процедурата по ППП на 3 ноември. От 17 ноември ще стартира процедурата по ценообразуване, като окончателната цена за акциите ще бъде оповестена на 4 декември, предава Българска телеграфна агенция.

На 11 декември книжата ще стартират да се търгуват на саудитската борса Tadawul, потвърдиха източниците.

Пускането на акции на Арамко на борсата е съществена част от тактиката на Саудитска Арабия " Визия 2030 ", която има за цел да понижи зависимостта на кралството от петрола и да диверсифицира стопанската система.

Планът цели при ППП да бъдат събрани 100 милиарда $ от продажбата на дял от 5 % от компанията. За да се реализира задачата обаче, компанията би трябвало да получи пазарна оценка от 2 трлн. $, което би я направило най-скъпата компания в света.

Руският фонд за директни вложения (РФПИ) работи по сформирането на консорциум от вложители за присъединяване в листването на Арамко, съобщи Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР