Саудитският петролен гигант Saudi Aramco е отложил планираното първично публично

...
Саудитският петролен гигант Saudi Aramco е отложил планираното първично публично
Коментари Харесай

Петролният гигант Saudi Aramco отлага планирано излизане на борсата

Саудитският петролен колос Saudi Aramco е отсрочил плануваното първично обществено предложение (ППП) с вярата, че идното издание на резултатите му за третото тримесечие ще ускори доверието на вложителите в най-голямата петролна компания в света, оповестиха източници, представени от Ройтерс.

Очакваше се идната седмица Aramco да разгласи проекти да пусне 1 до 2 % от акциите си на саудитската фондова борса Tadawul. Очакваното ППП би било най-голямото в света със стойност от минимум 20 милиарда $, осведоми Българска телеграфна агенция.

След офанзивата с дронове от 14 септември обаче, която краткотрайно докара до стесняване на петролния рандеман на кралството на половина, компанията желае да ускори доверието на вложителите като първо разгласява резултатите си за интервала, показват източниците.

Засега не е избрана нова дата за излизането на борсата, не се знае и по кое време ще бъдат оповестени резултатите за третото тримесечие, показва един от източниците.

Перспективата Aramco да пусне свои акции вълнува пазарите, откогато престолонаследникът принц Мохамед бин Салман я загатна за първи път преди три години.

Желанието му компанията да получи оценка от 2 трлн. $ обаче бе сложено под подозрение от финансисти и специалисти по петролните пазари, които означават, че страните по света от ден на ден форсират напъните си за оттегляне от изкопаемите горива на фона на устрема за битка с световното стопляне. Тази наклонност слага под напън цените на черното злато и подкопава цената на фирмите производители.

Атаката от септември в началото сви добива с 5,7 милиона барела на ден, което се равнява на над 5 на 100 от доставките на международния пазар. Ръководството на Aramco съобщи, че нападението няма да окаже въздействие върху проектите за листване на компанията. Пълното възобновяване на добива, оповестено от министъра на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман на 3 октомври - доста по-бързо от предстоящото - бе възприето като удобно за имиджа на компанията
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР