Саудитският крал Салман е провел телефонен разговор с американския президент

...
Саудитският крал Салман е провел телефонен разговор с американския президент
Коментари Харесай

Крал Салман: Нормализирането на отношенията с Израел е невъзможно без създаването на палестинска държава |

Саудитският крал Салман е провел телефонен диалог с американския президент Доналд Тръмп за възможното нормализиране на връзките с Израел. Той е декларирал, че това е невероятно преди основаването на палестинска страна, предава Ройтерс, цитирайки саудитската държавна осведомителна организация.

Двамата водачи са разговаряли след сред Израел и ОАЕ, което беше подписано с американско ходатайство преди съвсем месец - на 13 август. Така Емирствата станаха едвам третата арабска страна и първата такава от Залива, която има дипломатически връзки с еврейската страна.

Очакваше се Рияд да последва Абу Даби, защото саудитските управляващи позволиха на първия директен търговски полет сред Израел и ОАЕ да премине през въздушното пространство на кралството. Освен това, анализатори настояват, че стъпката на Емирствата е невъзможна без предварителното ѝ координиране със Саудитска Арабия.

Изграждането на дипломатически връзки сред Рияд и Тел Авив обаче към този момент към момента наподобява мъчно. Крал Салман е споделил на Тръмп, че Саудитска Арабия желае да види заслужено и трайно решение на палестинския въпрос на основата на арабската мирна самодейност, препоръчана от кралството през 2002 година В нея е заложено изтеглянето на Израел от териториите, завладени по време на войната от 1967 година, основаване на палестинска страна, след което нормализиране на връзките с арабските страни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР