Саудитският Държавен инвестиционен фонд (Public Investment Fund - PIF) обяви

...
Саудитският Държавен инвестиционен фонд (Public Investment Fund - PIF) обяви
Коментари Харесай

Саудитска Арабия ще строи Ривиерата на Близкия изток

Саудитският Държавен капиталов фонд (Public Investment Fund - PIF) разгласи проекти да построи първокласна туристическа дестинация на северозападното си крайбрежие, съобщи Франс прес.

Това е най-новият от поредицата мега планове в богата на нефт страна, която се пробва да приключи зависимостта си от " черното злато ".

Проектът с името " Амаала " ще бъде " естествено продължение на Средиземно море " и е именуван още Ривиерата на Близкия изток, уточни суверенният фонд в изказване, оповестено нощес.

Проектът планува построяването на хотели, частни вили, художествена академия и яхт клуб.

Фондът не прецизира периода за построяването и размера на вложенията, само че отбелязва, че ще обезпечи първичното финансиране.

Саудитска Арабия ухажва вложителите с проекти за редица " гига планове ", финансирани отчасти от Държавния върховен фонд, само че скептиците слагат въпроса за тяхната жизненост.

Кралството към този момент показа проект за основаването на НЕОМ (NEOM) - мегапроект, който би трябвало да играе ролята на локална Силициева котловина, плюс туристическия план за курорт " Ред сии " (Червено море), като и двата плана са за стотици милиарди долари.

" Амаала ", наред с НЕОМ и " Ред сии ", ще бъде част от капиталовото портфолио от гигапроекти, което ще помогне за икономическата диверсификация на Саудитска Арабия, отбелязва фондът.

Тези планове са дело на саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който създаде огромната стратегия за промени " Визия 2030 ".

Реформите се дължат частично на устрема да се усили локалното ползване и да се привлекат задгранични вложения, до момента в който кралството преодолява последствията от забавянето на стопанската система си.

Развитието на туризма е една от главните концепции на " Визия 2030 ".

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР