Саудитските власти са арестували двама членове на кралското семейство вчера

...
Саудитските власти са арестували двама членове на кралското семейство вчера
Коментари Харесай

Саудитските власти са арестували двама принцове за подготовка на държавен преврат

Саудитските управляващи са арестували двама членове на кралското семейство през вчерашния ден сутринта за скрит план за събаряне на крал Салман и престолонаследника, неговия наследник принц Мохамед бин Салман, заяви " Уолстрийт джърнъл ", представен от Асошиейтед прес.

Като се базира на неназовани източници, изданието показва, че охранители от кралския двор са задържали един от братята на краля, принц Ахмед бин Абдулазиз Ал Сауд, и един от племенниците му, принц Мохамед бин Найеф. И двамата съгласно изданието са задържани в домовете си и са упрекнати в държавна измяна.

Засега няма коментар от страна на саудитските управляващи по отношение на обявата.

Мохамед бин Найеф, в миналото авторитетна фигура, до момента в който отговаряше за битката с тероризма в Саудитска Арабия, допреди 2017 година беше престолонаследник. Тогава обаче крал Салман му лиши тази купа и сложи сина си отпред на линията за заместничество на престола на дългогодишния американски съдружник.
Сегашният престолонаследник, който се занимава с оперативното ръководство на Саудитска Арабия, е хвален на запад за обществените си промени, само че си навлече и рецензии поради съществени репресии против саудитци, считани за критици на политиката му, отбелязва Асошиейтед прес.

Той беше подложен на критика и след убийството през 2018 година на саудитския отстъпник и коментатор на " Вашингтон пост " Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. Критици го упрекнаха, че е обвързван с убийството, само че той отхвърли. Саудитски съд осъди петима души на гибел за убийството, само че не е търсил наказателна отговорност от високопоставени публични лица.

Саудитска Арабия беше остро подложена на критика и от американския Конгрес, в частност поради войната, която води в Йемен, довела до най-сериозната филантропична злополука в света, отбелязва Асошиейтед прес.
За задържането на двамата принцове оповестяват и източници на Ройтерс.

Принц Ахмед е бил единственият от тримата членове на по този начин наречения Съвет на предаността, формиран от най-високопоставените представители на кралското семейство, който се е противопоставил на това Мохамед бин Салман да стане престолонаследник през 2017 година, отбелязва Ройтерс, като се базира на предходни изявления на свои източници.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР