Саудитски журналист е бил убит в консулството на страната си

...
Саудитски журналист е бил убит в консулството на страната си
Коментари Харесай

Известен саудитски журналист убит в консулство в Истанбул

Саудитски публицист е бил погубен в консулството на страната си в Истанбул предходната седмица, заяви " Ройтерс ", като се базира на полицейски източник. Според него става въпрос за съзнателно нападение против прочут критик на ръководството в кралството на полуострова.

Жертвата е Джамал Хашоги. Наличните досега данни сочат, че той е погубен, съобщи основният консултант на президента Реджеп Ердоган Ясин Актай. Председателят на Сдружението на турско-арабските публицисти го дефинира като " грубо и варварско ".

Хашоги напуща страната предходната година, страхувайки се от отмъщение поради рецензиите си към саудитската политика за войната в Йемен.

Във вторник, 2 октомври, той влезнал в саудитското консулство в Истанбул, с цел да получи документи за идната си сватба. Саудитските управляващи споделят, че си тръгнал малко по-късно, само че турската му избраница, която го чакала извън, споделя, че той не е излязъл.

Турски медии настояват, че 15 саудитски жители, измежду които и публични лица, са били в постройката на консулството по това време. Те дохвърчали с два самолета и малко по-късно напуснали. Медиите се базират на източници от силите за сигурност.

Полицията счита, че след хипотетичното нападение, тялото на журналиста е било изнесено отвън комплекса. Катарският ефирен канал „ Ал-Джазира “ заяви, че тялото е било открито в региона на Истанбул, само че тази информация не е доказана.

Саудитска Арабия отхвърли обвиняванията в ликвидиране и ги назова " безпочвени ".

Турската прокуратура стартира следствие. Рияд ще позволи на турските управляващи да претърсят консулството, увери саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман в изявление за " Блумбърг ". Дипломатическите представителства се употребяват с имунитет, само че кралството няма какво да крие и турските управляващи ще получат позволение да влязат и да проведат нужните дейности, сподели той.

Журналистически организации показаха мощна угриженост по случая.

Джамал Хашоги взема две изявленията от Осама бин Ладен. Журналистът посредничи в опит за помиряване сред Бин Ладен и саудитското кралско семейство след разрива в връзките им при започване на 90-те години поради войната в Ирак (1991 г.). Хашоги е прочут с положителните си връзки измежду част от саудитския хайлайф и беше медиен консултант на някогашния саудитски дипломат в Съединените щати принц Турки ал-Файсал.

Хашоги е колумнист на авторитетното американско издание " Вашингтон поуст ". Той е бил и основен редактор на телевизионния канал " Ал-Араб ", който беше спрян 11 часа след началото на излъчванията си през 2015 година в Бахрейн. Зад малкия екран стоеше саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал, който беше един от арестуваните по разпореждане на принц Мохамед бин Салман в хотел „ Риц-Карлтън “ в нашумяла интервенция срещу корупцията в кралството през 2017 година, напомня БНР.

Поради рецензиите си против престолонаследника принц Мохамед бин Салман Хашоги от двете години живееше в чужбина, най-вече в Съединени американски щати, поради боязън от репресии от саудитските управляващи.

Това не е първият случай, при който критици на управляващите в Рияд изчезват. Принц Султан бин Турки беше похитен през 2016 година и от този момент е в неопределеност. В идващите две години три принцеси, известни като критици на сегашната власт, също изчезнаха безследно.

Случаят крие капацитет да утежни връзките сред Саудитска Арабия и Турция, които имат разлики по редица близкоизточни политически въпроси.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР