Саудитската принцеса Рим Алуалид бин Талал стана една от първите

...
Саудитската принцеса Рим Алуалид бин Талал стана една от първите
Коментари Харесай

Саудитска принцеса стана една от първите шофьорки в историята на страната

Саудитската принцеса Рим Алуалид бин Талал стана една от първите дами в страната, възползвали се от даденото им от краля право да карат, като се разноски по улиците на Рияд, съобщи ТАСС, цитирайки известие на татко й, принцът милиардер Алуалид бин Талал в Туитър.

"Най-накрая! За пръв път щерка ми Рим вози мен и внуците по улиците на Рияд ", гласи неговият коментар към двуминутния запис на взаимното пътешестване.

!
12:01 #_ ##__

Finally,
First ride with my daughter @Reem_Alwaleed while she’s driving me and my grand daughters in Riyadh#SaudiWomenDriving pic.twitter.com/rXHPUx79fu
— (@Alwaleed_Talal) June 23, 2018
Племенникът на крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд разгласява на формалния си уебсайт намерено писмо, в което поддържа решението на управлението да разреши на дамите да седнат зад кормилото. Принц Алуалид бин Талал акцентира, че анулацията на възбраната е значима за обществото и стопанската система на Саудитска Арабия.

В среднощ, след рухването на възбраната, хиляди жителки на Саудитска Арабия се качиха за първи път на личните си коли. До през днешния ден Саудитска Арабия беше единствената страна в света, където дамите нямаха позволение да карат и подлежаха на наказване, в случай че го вършат.

На 26 септември предходната година кралят подписа декрет, даващ на дамите право да получават шофьорски книжки наедно с мъжете. В началото на юни управляващите започнаха да издават книжките. Освен това беше признат закон, защитаващ правата на шофьорките и целящ да предотврати полов тормоз, напомня ТАСС.

Обявеният през септември декрет е част от проекта за рационализация на страната на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, отбелязва Франс прес, акцентирайки, че възбраната дамите да карат беше станала знак на подчинения статут на саудитките и беше порицавана по целия свят.

Очаква се до 2020 година към 3 милиона дами да получат шофьорски книжки и да стартират да кормуват, съгласно консултантската компания ПрайсуотърхаузКупърс.

Някои от саудитките се учат да карат даже мотоциклети "Харли Дейвидсън " - нещо немислимо преди година. Консерваторите използваха в продължение на десетилетия строга интерпретация на исляма, оправдавайки възбраната дамите да карат. Някои от тях обявиха даже, че дамите не са задоволително интелигентни за тази активност.

Много дами обаче се притесняват, че ще останат цели на консерваторите в страна, където мъжете имат статут на "настойници " и вземат решения вместо тях. Саудитките би трябвало да излизат забулени и не могат да пътуват, да учат или да работят без разрешението на брачна половинка си или на мъж от фамилията им. Те не могат и да посещават сами заведения за хранене.

През 90-те години при първата акция да се даде на дамите право да карат, тези от тях, които застанаха зад кормилото в столицата Рияд бяха изложени на сурово неодобрение и им беше неразрешено да пътуват в чужбина за една година.

Ултраконсерваторите от дълго време предизвестяват, че в случай че дамите получат правото да карат, ще бъдат изложени на полов тормоз и може да се стигне до провинения, напомня Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР