Саудитската петролна компания Aramco в началото на октомври повиши цените

...
Саудитската петролна компания Aramco в началото на октомври повиши цените
Коментари Харесай

Конфликтът между САЩ и Саудитска Арабия привлече вниманието към саудитските цени на петрола


Саудитската петролна компания Aramco при започване на октомври увеличи цените на суровия нефт за доста консуматори на международния пазар, само че резервира отстъпката за клиентите от Съединени американски щати.

На въпрос на изумен европейски клиент за какво американците купуват петрола при по-изгодни условия, един от топ мениджърите на Aramco отговори недвусмислено. „ Това е посланието на Тръмп “, сподели той.

Саудитска Арабия, която е най-големият международен експортьор на нефт в разстояние на десетилетия усилваше доставките и намаляваше цените на петрола, когато най-големият й консуматор в света Съединени американски щати я молеха за това. Ситуацията се повтори и тогава, когато американският президент Доналд Тръмп на няколко пъти за последните месеци в своите туити прикани производителите на нефт да задържат темповете на растеж на цените, се споделя в публикация на The Wall Street Journal, представена от Dow Jones.

Преференциалното ценообразуване, което по думите на Саудитска Арабия отразява динамичността на пазара обаче може би ще завърши, в случай че спорът сред Вашингтон и Рияд, предизвикан от изгубването на журналиста Джамал Хашоги се задълбочи.
Цените на петрола в понеделник се усилиха с 0,85 % до 81,11 $ за барел, откакто Съединени американски щати и кралството се изрекоха прекомерно внезапно по адрес на всеки от тях във връзка със обстановката с Хашоги, който изчезна по време на посещаване на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.

Тръмп допусна в понеделник, че зад хипотетичното ликвидиране на Хашоги стоят някакви нападатели и изпрати държавният секретар Майк Помпео в Ел Рияд за среща с крал Салман. Ден по-рано президентът на Съединени американски щати заплаши кралството със съществени ограничения при положение, че резултатът от следствието откри данни за причастност на управляващите на Саудитска Арабия към изгубването на Хашоги.

Рияд отговори на това с прессъобщение, напомняйки на света за основната си роля в международната стопанска система и предупреждавайки, че при положение на наказания от страна на Съединени американски щати, „ кралството ще предприеме още по-сериозни ограничения “.

В началото на октомври, когато бяха оповестени цените на ноемврийските доставки на нефт, Aramco увеличи цената на известният нефт със 70 цента за барел за Източна Азия и с 30 цента за купувачите от средиземноморския район. Това покачване се съотнася с растежа на цените на петрола Brent, които няколко дни преди този момент доближиха четиригодишен най-много от 85 $ за барел.

Aramco обаче остави цените за Съединени американски щати на осъществените до момента равнища, което е в отговор на молбата на Тръмп за намаляване на цените. От кралството обявиха за нежеланието си да употребяват цените на петрола за оказване на напън. При това компанията Al Arabiya Network, която е на Саудитска Арабия и се управлява от страната наскоро разгласява материал, в който има очевидни закани по адрес на Съединени американски щати.

„ Нико не би трябвало да изключва скок на цените до 100 $, или даже до 200 $, или и два пъти по-високи числа “, написа изпълнителният шеф на компанията Алдахил в колонката си в неделя. „ Ако Вашингтон вкара наказания против Ел Рияд, това ще унищожи американската стопанска система “, добави той.

Цената на петрола в понеделник се намали откакто министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих съобщи, че кралството счита и по-нататък да заема страна за стабилизиране на пазара. Когато други страни, добиващи нефт се сблъскват с проблеми при доставките, „ Саудитска Арабия в огромна степен работи като мощ, изглаждаща спешна обстановка “, сподели Ал-Фалих.

Министърът добави също по този начин, че се надява на „ почитание и самопризнание на дейностите на Саудитска Арабия от международната общественост “. Думите му бяха оповестени в понеделник в изявление за вестник Arab News, който поддържа държавното управление.

От кралството настояват, че аварийните мощности за рандеман на нефт, които могат да бъдат употребявани при положение на нужда са за 1,3 млн. барела дневно. През месец май Саудитска Арабия усили добива на петрол със 700 000 барела дневно.

В своя акаунт в Туитър Тръмп неведнъж моли кралството и други производители на петрол да лимитират растежа на цените. През ноември Тръмп счита да възобнови глобите против Иран. Също по този начин през ноември ще се състоят и междинни избори за Конгреса на Съединени американски щати.

Представители на Саудитска Арабия споделят, че няма да лимитират добива на нефт. Цените на петрола обаче, доставян от компанията Aramco може да окажат въздействие върху цените на дребно на бензина по целия свят.

Независимо от нарастването на добива на нефт в Съединени американски щати, Саудитска Арабия е вторият по величина снабдител на нефт в Съединени американски щати след Канада. Съединени американски щати внасят 1 млн. барела нефт дневно от Саудитска Арабия. Официалните цени на петрола от Саудитска Арабия данните, за които се разгласяват към 4 число на всеки месец по предписание задават тона за други международни снабдители включително и ОАЕ.

по непознати източници
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР