Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco заяви във вторник, че

...
Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco заяви във вторник, че
Коментари Харесай

Saudi Aramco намалява планирания максимален производствен капаците до 12 млн. барела на ден

Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco съобщи във вторник, че ще понижи планувания си оптимален потенциал за стабилно произвеждане на нефт (MSC) до 12 милиона барела дневно, като няма да го усили до 13 млн. барел, както беше планувано по-рано, съобщи БНР.

Saudi Aramco уточни, че е получила инструкция от Министерството на енергетиката да поддържа оптималния си резистентен потенциал от 12 милиона барела дневно и да не продължава да го усилва до 13 млн. барела на ден.

" Трябва да се означи, че MSC се дефинира от страната в сходство със Закона за въглеводородите, признат с кралски декрет в края на 2017 година Компанията ще актуализира своите насоки за финансови разноски, когато резултатите за цялата 2023 година бъдат оповестени през март ", се споделя в документално изказване на Aramco.

Изненадващият ход идва, откакто най-големият производител на нефт в света съобщи през ноември, че напредва " доста добре " с многомилиарден план за увеличение на потенциала до 13 млн. барела дневно до 2027 година, до момента в който търсенето в Китай и Индия продължава да пораства.

През предишния ноември Саудитска Арабия удължи своето непринудено понижаване на производството на нефт с 1 милион барела дневно до края на март 2024 година в опит да способства за стабилността на световния енергиен пазар. В момента кралството разполага с потенциал за 12 млн. барела и създава към 9 милиона дневно, откакто ограничи добива като част от напъните на ОПЕК + за възкръсване на международния пазар на нефт и попречване на петролен остатък, който би довел до в допълнение поевтиняване на значимата енергийна суровина.

Междувременно петролните фючърси се търгуват без основни ценови придвижвания. Към 10.45 часа българско време фючърсите на нефт Брент се намаляват с 0,3% към 81,58 $ за барел, откакто при започване на днешната търговия нарастнаха за малко над 82 $ за барел на фона на повишените опасности за разширение на геополитическия спор в Близкия изток.

Търговците са изключително внимателни по отношение на възходящия риск Съединени американски щати да бъдат принудени да влязат в директна борба с Иран след офанзивата с дрон от подкрепяни от Иран бойци, която умъртви американски бойци в Йордания.

Това би се отразило неподходящо върху износа на ирански нефт, който представляваше към 1,0-1,5% от международните доставки на нефт през 2023 година Ракетна офанзива против петролен танкер Transfigura в Червено море през уикенда също породи страхове за нови спирания на доставките.

По време на вчерашната търговия обаче цените на сорта Брент се сринаха с 1,4%, откакто съд в Хонконг разпореди ликвидацията на китайския колос в областта на недвижимите парцели Evergrande, подхранвайки опасенията за икономическото здраве на най-големия вносител на нефт в света - Китай.

Фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI също поевтиняват едва във вторник с към 0,3% към 76,55 $ за барел, откакто при започване на търговията нарастна за малко над 77 $ за барел, парирайки част от вчерашното поевтиняване с 1,6%.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР