Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco прекрати продължаващите повече от

...
Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco прекрати продължаващите повече от
Коментари Харесай

Saudi Aramco e прекратила преговорите с „Новатек“ за участие в „Арктик СПГ-2“


Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco приключи продължаващите повече от половин година договаряния за присъединяване в плана на „ Новатек “ - „ Арктик СПГ-2 “, оповестява съветският вестник „ Ведомости “, базирайки се на източници, близки до страните от евентуалната договорка.

„ Сделка повече няма, защото „ Новатек “ е дал (дял) на Китай “, изяснява единият от източниците на изданието. Освен това изискванията по договорката, както и евентуалните опасности от наказания не са устройвали Саудитска Арабия, прибавя другият източник. Страните от евентуалната договорка не разясняват хода на договарянията.

За допустимо присъединяване на Saudi Aramco в плана заяви още през октомври 2017 година Financial Times, базирайки се на министъра на енергетиката на Русия Алаксандър Новак. През есента на 2018 година шефът на съветския фонд за вложения Кирил Дмитриев сподели, че Saudi Aramco е подготвена да вложи в плана към 5 милиарда $, а министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих дефинира опцията за такива вложения като „ близки за реализиране “, припомня изданието. Изхождайки от сумата на договорката с Total това е равно на малко под 20 % в плана. По-късно ал-Фалих заяви, че компанията претендира за 30 % в плана.

„ Арктик СПГ-2 “ ще стане вторият цех на „ Новатек “ за произвеждане на огромни количества полутечен природен газ (LNG). В „ Арктик СПГ-2 “ в този момент вземат участие „ Новатек “ с 90 % и френската Total с 10 %. В края на април „ Новатек “ подписа с китайските CNOOC и CNODC обвързващи съглашение за влизането на компанията в плана с дял от по 10 % всяка. Председателят и главен притежател на „ Новатек “ Леонид Михелсон сподели, че компанията възнамерява да продаде на задгранични сътрудници общо не повече от 40 % от „ Арктик СПГ-2 “.

Saudi Aramco от своя страна заяви на 22 май, че е постигнала съглашение с американската Sempra LNG по изискванията за 20-годишен контракт за покупката на 5 млн. тона LNG годишно от първата фаза на плана Port Arthur LNG и желае да купи 25 % в него.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР