Саудитска Арабиянасърчава повишаване на морската сигурност на корабоплаването в ключовия

...
Саудитска Арабиянасърчава повишаване на морската сигурност на корабоплаването в ключовия
Коментари Харесай

Призив за повишаване на морската сигурност от Саудитска Арабия в Персийския залив

Саудитска Арабиянасърчава повишение на морската сигурност на корабоплаването в основния Персийски залив като част от процеса на доближаване към дългогодишния си противник Иран, съобщи принц Фейсал бин Фархан, външен министър на Саудитска Арабия, представен от Ройтерс. През март, с посредничеството на Китай, Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да сложат завършек на дипломатическия раздор и да възстановят връзките си след години на неприязън, заяви Българска телеграфна агенция.

Принц Фейсал бин Фархан акцентира смисъла на съдействието в региона на районната сигурност, изключително в морското мореплаване, и насърчи съдействието сред всички страни в региона, с цел да се подсигурява, че няма разпространяване на оръжия за всеобщо заличаване. Принцът също показа, че саудитският крал и престолонаследникът чакат с неспокойствие визитата на иранския президент Ебрахим Раиси в Саудитска Арабия.

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан съобщи, че сигурността е от особена значимост за страните в района и акцентира, че Иран не свързва сигурността с милитаризма, а я възприема като необятно разбиране, което включва политически, културни, обществени, стопански и търговски аспекти.

След като Саудитска Арабия спря връзките си с Иран през 2016 година след нахлуване на саудитското посолство в Техеран, придвижването на танкери през Ормузкия пролив, който свързва Персийския и Оманския залив и през който минава забележителна част от международния нефт, се трансформира в център на борбата сред Иран и Съединени американски щати, които усилиха военното си наличие в региона през последните години.

Наблюдава се също по този начин и опит от страна на Иран да усъвършенства връзките си с няколко арабски страни от Персийския залив, което оставя Израел в огромна степен уединен в опитите му да изолира Иран дипломатически. Обединените арабски емирства, които през 2020 година станаха първата арабска страна от Персийския залив, подписала съглашение за нормализиране на връзките с Израел, възобновиха формалните си връзки с Иран предходната година. След това се причислиха и Бахрейн и Мароко, които също откриха връзки с Израел.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР