Саудитска Арабия започна да ухажва японския производител Toyota още преди

...
Саудитска Арабия започна да ухажва японския производител Toyota още преди
Коментари Харесай

Toyota се отказва от проекта си в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия стартира да ухажва японския производител Toyota още преди две години, с цел да се стигне до построяването на огромен цех в страната. Това бе част от проекта на принц Мохамед бин Салман - различен бранш да носи доходи на страната с изключение на петролната промишленост.

Японската компания обаче прави крачка обратно, като твърди, че няма изгода поради високите разноски за труд и дребния вътрешен пазар в страната, написа Reuters.

Подписването на договорката до 2020 година беше основна цел от проекта за нашарване на стопанската система. Инвестицията от страна на Toyota e щяла да сътвори 1,6 милиона работни места в производството и логистиката до 2030 година. Мохамед бин Салман желае да локализира половината от производството на импортирани коли.

Съгласно съглашението, подписано през март, Toyota се съгласила да направи изследване за реализирането на индустриалния план за произвеждане на коли. След привършване на оценяването, анонимни източници настояват, че Саудитска Арабия ще би трябвало да даде големи дотации, с цел да може това да се случи.

От компанията са открили, че индустриалните разноски ще бъдат сходни с други страни единствено в случай че има 50% държавен дял.

Въпреки това даже планът да се реализира, фабриката на Toyota няма да създава повече от 10 000 коли на година. А това е надалеч от задачите на саудитското държавно управление - в страната да се създават половината от колите, импортирани извън, което се равнява на 200 000 коли.

Това значи, че Саудитска Арабия би трябвало да насочи вниманието си и към други компании, подготвени да влагат в нея. Намирането има обаче няма да е елементарно, защото в страната има съществено конкурентно стеснение и ще са нужни държавни тласъци, с цел да се промени това.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР