Саудитска Арабия забрани присъствието на Катар в световното първенство по

...
Саудитска Арабия забрани присъствието на Катар в световното първенство по
Коментари Харесай

И Катар няма да участва в световното по ускорен шах в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия забрани наличието на Катар в международното състезание по интензивен и блиц шах. Катарските шахматисти са получи позволение да се състезават, само че единствено под наутрален байрак, заяви " Гълф таймс ".

Те са отказали да вземат участие при тези условия, в резултат на което домакините са отказали да им издадат визи. Катар става втората страна, която не е позволена до шампионата, който ще се организира в Рияд сред 26 и 31 декември.

Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) заяви в неделя, че домакините са отказали визи на седем шахматисти от Израел. За разлика от катарците, те даже не са получи опция да се включат в шампионата под безпристрастен байрак.

" Нямам какво да кажа, като се изключи че това е явен случай на разбъркване на политиката и спорта ", съобщи катарският шахматист Мохамед ал Модиахки, представен от организация ТАСС.

" Няма да отидем на международното, тъй като за нас гордостта и престижът на Катар са над всичко ", добави 43-годишният играч, който заема 43-ото място в международната класация на ФИДЕ.

Решението за възбраната за наличието на катарския байрак беше предстоящо, откакто при започване на юни Саудитска Арабия и останалите арабски страни скъсаха своите дипломатически и търговски връзки с Катар.

Миналия месец интернационалната федерация пое ангажимент да подсигурява присъединяване на всички състезатели на международното по интензивен и блиц шах. Въпреки че от организацията обявиха, че поставят " големи старания ", в последна сметка това не се случи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР