Саудитска Арабия за първи път ще позволи на жени да

...
Саудитска Арабия за първи път ще позволи на жени да
Коментари Харесай

Саудитска Арабия за първи път допуска жени до армията

Саудитска Арабия за първи път ще разреши на дами да се причислят към военните сили на страната, съобщи Би Би Си.

Жените имат време до четвъртък да подадат своите кандидатури за позиции с сан боец в провинциите Рияд, Мека, Медина и Ал Касим.

По предварителна информация ролята на дамите няма да включва военни дейности, само че ще им даде опцията да работят в региона на сигурността.

Кандидатите за тези позиции би трябвало да дават отговор на 12 условия, измежду които да имат саудитско поданство,  да са на възраст сред 25 и 35 години и да имат тапия за приключено приблизително обучение.

Жените и техните мъжки настойници(съпруг, татко, брат или син), би трябвало да са регистрирани с място на престояване в същата провинция, в която е тяхната месторабота.  

Решението за допускане на дами до военна работа е следващата промяна в интерес на правата на нежния пол в мюсюлманска страна, откакто през предишния месец бе признат закон, който за първи път им дава право и да карат от юни 2018 година

Зад множеството промени стои саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, който се трансформира в движещата мощ в модернизацията на консервативната монархията.

Активисти за правата на индивида обаче показват, че дискриминационната система на мъжки настойници в Саудитска Арабия остава незасегната, макар обещанията на държавното управление да я отстрани.

При тази система дамите би трябвало да получават позволение от своите мъжки настойници, когато желаят да пътуват и да се женят. От тях може да се изисква да дават мъжко единодушие за достъп до работа или здравни грижи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР