Саудитска Арабия строи футуристичен мегаполис с говорещи роботи и летящи

...
Саудитска Арабия строи футуристичен мегаполис с говорещи роботи и летящи
Коментари Харесай

Саудитска Арабия строи град на бъдещето, докато стотици хиляди мечтаят за дом

Саудитска Арабия строи футуристичен мегаполис с говорещи роботи и летящи таксита, само че за стотици хиляди души притежаването на къща остава съвсем непостижима цел. Жилището е евентуален индикатор за публично неодобрение в страната, където домовете на налични цени остават недостижими за мнозина. Това е огромно предизвикателство за принца престолонаследник Мохамед бин Салман, който се стреми да реформира прекомерно подвластната от петрола стопанска система.

В продължение на десетилетия кралството, където нямаше данъчно облагане, отпускаше безлихвени жилищни заеми.

С края на обществената страна обаче то към този момент предизвиква ипотечни заеми в границите на противоречива смяна в политиката, която може да засегне междинната класа. 39-годишният академични учител Абдула, който е татко на три деца и наемател на апартамент в Рияд, мечтае да построи своя къща в предградие на столицата.
След като чакал 10 години за безлихвен заем от Фонда за жилищно развиване към министерството на жилищното строителство, той споделя, че бил ориентиран към комерсиална банка за заем от 445 хиляди риала (119 хиляди долара). Отделно е взел заем за имот в размер на 350 хиляди риала.

Фондът се е съгласил да му възвърне една четвърт от заема за 450 хиляди риала, само че парите не са му стигнали и градежът е спрял през май. Сумите са поглъщали към половината от месечната му заплата от 20 хиляди риала (5300 долара) поради повишение на виталния стандарт. " Системата (с ипотечни заеми) унищожава междинната класа, задушава ни ", споделя той пред на половина издигнатата си къща и упорства да се върнат безлихвените заеми.

" Двойно напрежение "

Тези жители от междинната класа споделят, че се затрудняват да изплащат заемите си откогато бяха намалени държавните дотации върху водата, електричеството и бензина и беше въведен Данък добавена стойност от 5 %. 41-годишният служител Маджид счита, че няма да успее да изплати лихвен заем със заплатата си от 14 820 риала (3950 долара), която е малко над междинната заплата в страната.

Той е един от включените в лист на чакащи на Фонда за безлихвени заеми. По публични данни в него са записани 500 хиляди души. Окончателно решение по въпросите им се чака през 2020 година За да се излезе от тази жилищна рецесия, би трябвало " да се подтиква финансирането на частния бранш и да се понижи дългогодишната взаимозависимост от дотациите ", декларира саудитският специалист Наджах ал Отаиби.

Саудитска Арабия е изправена пред стопански усложнения. Очаква се през 2019 година бюджетният недостиг да доближи 35 милиарда $, което е 4.2 % от Брутният вътрешен продукт. " Има двойно напрежение: първо, би трябвало да се обезпечат жилища на налични цени на младото потомство, което страда от по-високия стандарт на живот и понижени дотации, второ, би трябвало да се усилят кредитните артикули и да се насърчи повишаване на потреблението ", изяснява Карън Йънг от " Америкън ентърпрайс инститют ".

Правителството твърди, че се стреми да откри партньорство с частния бранш за изграждане на към 1.5 милиона жилища на налични цени.

" Гняв "

Достъпът до жилище е един от крайъгълните камъни на програмата за промени " Визия 2030 " на принца престолонаследник. Около 50 % от популацията от 20.7 млн. саудитци са били притежатели на жилището си през 2017 година Програмата си слага за цел този дял да доближи 70 % през 2030 година Кралството желае също до 2020 година да понижи цената на междинната къща до пет пъти междинния годишен приход спрямо 10 пъти през 2015 година

Министерството на жилищното строителство задейства няколко стратегии за намаляване на рецесията и желае да усили общата сума на заемите на 502 милиарда риала (133 милиарда долара) до 2020 година, спрямо 290 милиарда риала през 2017 година

Някои саудитци обаче са недоволни от огромни планове като мегаполиса НЕОМ за 500 милиарда $ в северозападната част на кралството. През 2011 година починалият крал Абдула отпусна 250 милиарда $ на министерството на жилищното строителство. Смята се, че тази мярка е целяла да успокои публичното неодобрение в миг, когато районът беше обзет от демонстрациите на Арабската пролет.

" Къде обаче са отишли 250-те милиарда риала? ", питат саудитците в обществените мрежи. Маджид, който от години чака заем от Фонда, може да наеме единствено едно малко жилище. " Когато осемгодишната ми щерка би трябвало да се преоблича пред братята си ме е позор, че нямам по-голяма къща. Това ме ядосва ", споделя той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР