Саудитска Арабия ще строи метро в Мека и МединаСаудитска Арабия

...
Саудитска Арабия ще строи метро в Мека и МединаСаудитска Арабия
Коментари Харесай

Саудитска Арабия ще строи метро в Мека и Медина

Саудитска Арабия ще строи метро в Мека и Медина
Саудитска Арабия приключва строителството на метрополитена в столицата Рияд и възнамерява сходни планове в други огромни градове, като Джеда, Мека и Медина. Това съобщи старшият съветник на комисията по въпросите на развиването на инфраструктурата в Рияд Фати Хадайа.

„ Проектът за строителство на метро в Рияд към този момент завършва, затова търговете са минали. Но има други градове, такива като Джеда, Мека и Медина, които също възнамеряват да пуснат метро. Там строителните компании ще имат опция да вземат участие в търгове “, сподели той, без да прецизира периодите за начало на строителство.

За строителството на метрото кметството на саудитската столица притегли компании от Съединени американски щати, Италия, Испания. Общата стойност на плана бе 23 милиарда $. Метрополитенът ще има шест линии с 86 станции. Планира се те да проработят през 2020 година Населението на Рияд сега е към 6 милиона души, само че в околните години се чака то да нарасне до 8,6 милиона. Задръстванията съставляват огромен проблем за града.

Джеда е вторият по величина град в Саудитска Арабия. В него живеят 3,5 милиона души. Мека и Медина са свещените за мюсюлманите градове. Ежегодно те се посещават от милиони поклонници. Първото метро в Саудитска Арабия беше издигнато в Мека, той има единствено една линия. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР