Саудитска Арабия ще създаде собствена ядрена бомба, ако Иран го

...
Саудитска Арабия ще създаде собствена ядрена бомба, ако Иран го
Коментари Харесай

Саудитска Арабия ще създаде ядрена бомба, ако Иран го направи, обяви престолонаследникът

Саудитска Арабия ще сътвори лична нуклеарна бомба, в случай че Иран го направи, сподели престолонаследникът на страната принц Мохамед бин Салман за телевизия Си Би Ес.

В фрагменти от изявление, което ще бъде излъчено в неделя, той изяснява, че страната му " не желае да се снабдява с атомна бомба. " " Но безспорно, в случай че Иран създаде нуклеарна бомба, ще последваме и ние допустимо най-скоро, " сподели той.

Думите на младия престолонаследник разсънват терзания за допустима нуклеарна конкуренция в района, където към този момент има задоволително спорове, отбелязва " Ройтерс ".

Мохамед бин Салман, който е и министър на защитата, сподели предходната година, че кралството ще подсигурява, че всяка бъдеща битка сред двете страни " ще се случи в Иран ". Рияд също по този начин подлага на критика нуклеарната договорка с на шестте международни сили с Иран, поради която глобите против ислямската република отпаднаха, а в подмяна тя се ангажира да спре нуклеарната си стратегия.

За саудитски атомен боеприпас (страната официално не е измежду нуклеарните държави) интернационалните издания приказват от години, като съгласно Би Би Си уахабитското кралство държи такава бомба в Пакистан. През октомври 2013 година някогашен чиновник на израелското разузнаване сподели, че в случай че Иран се снабди с бомба, Саудитска Арабия няма да чака и месец, тъй като е платила за своя бомба и просто ще отиде в Пакистан и " ще донесе това, което би трябвало да донесе ".

Израел, който към този момент е отправял сходни мнения за опцията Иран да се снабди с нуклеарно оръжие, от години нито удостоверява, нито отхвърля, че има подобен боеприпас, въпреки някои специалисти да позволяват, че може да е единствената нуклеарна страна в Близкия изток. За разлика от Саудитска Арабия обаче той не е част от Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия.

Използването на нуклеарна сила за мирни цели е в това време част от проект за промяна, управителен от принц Мохамед бин Салман, който би трябвало да понижи зависимостта на страната от петрола, а за построяването на първите два реактора там се надпреварват компании от Съединени американски щати, Южна Корея, Русия, Франция и Китай.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3264)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР