Саудитска Арабия ще отвори въздушното си пространство за всички авиолинии”

...
Саудитска Арабия ще отвори въздушното си пространство за всички авиолинии”
Коментари Харесай

Историческо решение: Израелски самолети ще летят над Саудитска Арабия

Саудитска Арабия ще отвори въздушното си пространство за " всички авиолинии” - жест, който е явно ориентиран към Израел, на които до момента беше неразрешено да летят над кралството.

Американското държавно управление назова решението " историческо”. " Президентът Байдън приветства решението на саудитските управляващи да отворят въздушното си пространство за всички полети, без дискриминация - решение, което включва и свободното прекосяване на полети от и до Израел”, сподели съветникът по сигурността на Джейк Съливан. Според Вашингтон това е първата стъпка към един по-интегриран и постоянен Близък Изток, което от своя страна е основно за сигурността и просперитета на района.

Надежда за нормализиране

Преди съвсем две години Саудитска Арабия даде разрешение на израелски аероплан, пътуващ за Абу Даби, да прелети над кралството. Това управляващите в Рияд оповестиха, че самолети от и до Обединените Арабски Емирства ще могат да минават през саудитското въздушно пространство. По-рано ОАЕ и Израел се споразумяха за определяне на дипломатически връзки, с помощта на медиация от страна на Съединени американски щати.

Саудитска Арабия неколкократно декларира, че няма да откри публична дипломатическа връзка с Израел, до момента в който израело-палестинският спор не бъде позволен. Очаква се на визитата си в Рияд Джо Байдън да моли за нормализиране на връзките сред Израел и Саудитска Арабия. Това най-вероятно би се случило последователно - с дребни стъпки като оповестеното през днешния ден отваряне на въздушното пространство.

Старо искане от Израел

От известно време Израел упорства за отваряне на въздушното пространство на кралството, с цел да може да лети по-бързо до дестинации в Азия. Израелските управляващи желаят също по този начин мюсюлманските поклонници от страната да могат да пътуват непосредствено до Саудитска Арабия. Досега им се постановяваше да вършат скъпоструващи междинни кацания в трети страни.

Днес Байдън стана първият президент на Съединени американски щати в историята, който хвърча непосредствено от Израел до Саудитска Арабия. Неговият предходник Доналд Тръмп е правил полет в противоположна посока. Очаква се по време на визитата си в Саудитска Арабия Байдън да упорства и за увеличение на производството на нефт в страната, с цел да се понижи цената на петрола и да се ограничи инфлацията в Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР