Саудитска Арабия се присъединява към ръководената от САЩ морска коалиция

...
Саудитска Арабия се присъединява към ръководената от САЩ морска коалиция
Коментари Харесай

Саудитска Арабия се присъедини към морската коалиция на САЩ в Залива

Саудитска Арабия се причислява към ръководената от Съединени американски щати морска коалиция за обезпечаване на морските пътища, жизненоважни за доставката на нефт в Близкия изток и след офанзивата над рафинериите, което в допълнение усилва напрежението в Персийския залив, оповестява " Блумбърг ".

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман разяснява, че 50 % от производството на нефт, прекратено от офанзива, е възобновено , а останалата част от производството ще бъде обновена в границите на месец.

Решението на кралството да влезе в Международната конструкция за морска сигурност е тъкмо преди плануваното посещаване на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео. Саудитските представители настрана възнамеряват да споделят информация за оръжията, употребявани за нападението в събота.
 Борис Джонсън зове за групов отговор на офанзивите против Саудитска Арабия
Борис Джонсън зове за групов отговор на офанзивите против Саудитска Арабия

За това е настоял пред саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман

Съединени американски щати и Саудитска Арабия на практика нямат никакви съдружници , до момента в който обмислят по какъв начин да реагират на офанзивите от този уикенд против саудитските рафинерии, което поражда подозрения дали администрацията на Тръмп може да построи някаква коалиция за военни дейности в района, написа " Политико ".

Докато министърът на защитата Марк Еспер изяснява, че Съединени американски щати работят с " нашите сътрудници за справяне с тази невиждана офанзива ", президентът Доналд Тръмп отчуждава основни съдружници , като едностранно се изтегли от нуклеарната договорка с Иран през 2015 година, още веднъж наложи наказания и не съумява да събере съдружници за отбрана на корабоплаването в района от ирански офанзиви.

" При естествена администрация би трябвало да можем да качим 40 или 50 страни на борда за нещо сходно, само че не можем, тъй като никой не се доверява на администрацията на Тръмп и всички мислят, че ще ги въвлечем във война ", разяснява Илан Голдбърг, някогашен чиновник по национална сигурност в администрацията на Обама, който работи по политиката на Иран в Пентагона, като се базира на самодейността за морска сигурност - която той назовава " жалка ".

" Няма офанзивна коалиция против Иран, нито там, нито където и да е другаде по света сега ", добавя Майкъл Найтс от Вашингтонския институт за политика в Близкия Изток, който учи иранската военна активност в района.

Дори водещите републиканци в Конгреса приканват Тръмп да предприеме дейности единствено благодарение на съдружници . " Най-добрият метод да се противопоставим на Иран е като работим с и посредством районни сътрудници - в това число да се уверим, че те имат това, което им е належащо, с цел да защитят себе си и нашите общи ползи ", изяснява сенатор Джим Инхоф от Оклахома.
 Иран изстрелял крилати ракети към Саудитска Арабия, заключили в Съединени американски щати
Иран изстрелял крилати ракети към Саудитска Арабия, заключили в Съединени американски щати

Източникът изясни, че Съединени американски щати събират доказателства за нападението

Лидерът на болшинството в Сената Мич Макконъл разяснява по-рано, че " уповавам се нашите интернационалните сътрудници да се причислят към нас в налагането на последици за Иран за тази безразсъдна дестабилизираща офанзива. "

Последователните американски администрации употребяват обединения, с цел да засилят легитимността на военни дейности и да облекчат част от натиска върху мощно употребяваните военни сили на Съединени американски щати - от войната в Персийския залив през 1991 година и дейностите на администрацията на Клинтън на Балканите до мощно злоумишлената коалиция, която администрацията на Джордж Буш набира за нашествието през 2003 година в Ирак.

И откогато встъпи в служба, Тръмп постоянно показва незадоволеност от съдружниците по отношение на поделянето на тежестта , принуждавайки европейските, азиатските и близкоизточните сътрудници да понесат по-големи финансови и на практика разноски в области, в които Съединени американски щати обезпечават сигурност.

Това е и обосновката на Пентагона, когато през юли разгласи по този начин наречената Международна структура за морска сигурност след иранското задържане на английски танкер и свалянето през юни на американски дрон.

Чрез набиране на интернационалните сътрудници за флотилия от военноморски кораби и самолети за наблюдаване, Пентагонът се надяваше да ограничи количеството на американските военни , които ще би трябвало да се ангажират за сигурност във водните пътища.

Това се преглежда като основен проблем в миг, когато военните се пробват да реалокират войски, самолети, военни кораби и друга техника надалеч от Близкия изток, за да се приготвят по-добре за евентуални спорове с Русия или Китай .
 Европейците желаят неутралитет във война сред Съединени американски щати, Русия и Китай
Европейците желаят неутралитет във война сред Съединени американски щати, Русия и Китай

Само 5% утвърждават Тръмп и към половината не желаят Западните Балкани в Европейски Съюз

И въпреки всичко доста съюзни страни - в това число съществени военни сътрудници като Франция и Германия - показват безпокойствие , че администрацията на Тръмп може да употребява задачата, за да ги въвлече в борба с Иран .

Франция и Германия осъдиха офанзивите през уикенда против саудитската петролна промишленост. Но Франция наподобява ангажирана в дипломацията с Иран . Френският президент Еманюел Макрон предишния месец прикани Тръмп и президента на Иран Хасан Рохани да се срещнат .

Германски държавен чиновник предишния месец предизвести, че е " вкаран " в по-голяма военна задача, в случай че се причисли към задачата за морска сигурност.

Досега единствено Англия, Австралия и Бахрейн се причислиха към Съединени американски щати в морската коалиция .

Морските сили за сигурност са основани в Бахрейн, където е 5-ти флот на Военноморски сили на Съединени американски щати . Той се опира на неопределени сили от военните в Бахрейн - чийто флот се състои най-вече от дребен патрулен транспортен съд - както и английски контингент от две фрегати, унищожител и пет кораба за разчистване на мини, съгласно английски чиновник, който разяснява при изискване за анонимност.

Междувременно Австралия даде обещание да разгърне аероплан за наблюдаване по-късно тази година и боен транспортен съд следващата година , а министърът на защитата на Австралия Линда Рейнолдс акцентира, че " главният интерес на Австралия в тази задача е деескалация ".
 Путин предлага Противовъздушна отбрана на Саудитска Арабия след офанзивите над петролната промишленост
Путин предлага Противовъздушна отбрана на Саудитска Арабия след офанзивите над петролната промишленост

Ще е рационално да постъпят като Иран и Турция и да купят съветски оръжия

Като началник на напъните, Съединени американски щати изпраща разрушители и " събиране на разследващи активи ", съгласно изказване на Централното командване на Съединени американски щати. Казвайки кореспонденти предишния месец, че задачата е " настояща ", Еспер дефинира задачата като " първо, да обезпечи независимост на навигацията за комерсиалното мореплаване, което е толкоз жизненоважно за световната икономическа търговия, и второ, да възпира провокациите и да избегне споровете в района . "

Морските сили са прекомерно малко, с цел да бъдат употребявани при всевъзможен тип военна реакция на офанзивите на " Арамко " - задача, която би надхвърлила предназначението си.

" Идеята, че тази коалиция би могла да се употребява, с цел да отговори доста или съществено на Иран, е нереална ", изяснява Голдбърг, който в този момент е в Центъра за нова американска сигурност.

За бързи въздушни или морски изстрелвания против ирански ракетни и безпилотни уреди обединението може да бъде повече спънка , в сравнение с актив, съгласно Ерик Еделман, някогашен чиновник на Пентагона при Джордж Буш. " Ако президентът вземе решение за военна реакция , мисля, че желаете да бъде много бърз и не желаете да прекарва доста време, координирайки се с други оттатък Саудитска Арабия ", разяснява Еделман.
 Майк Пенс: Армията на Съединени американски щати е приведена в бойна подготвеност
Майк Пенс: Армията на Съединени американски щати е приведена в бойна подготвеност

Пенс повтори, че Съединени американски щати са подготвени да защитят ползите и съдружниците си

Но построяването на по-силен интернационален консенсус преди предприемането на военни дейности може да осуети напъните на Иран за дипломатическа изолираност на Съединени американски щати, поучава Джак Кийн, военачалник в армията в оставка, който е непосредствен до администрацията на Тръмп.

" Това, което Съединени американски щати би трябвало да направи, откакто събра всички доказателства е да ги показа на незабавна сесия на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", добавя Кийн и изяснява, че това е " транспортно средство за приемане на повече поддръжка за противопоставяне на бъдещото нападателно иранско държание. "

Ако администрацията на Тръмп се стреми да построи обособена, по-широка коалиция, особено за ответни дейности против Иран поради ударите над рафинериите в Саудитска Арабия, евентуално е да не свърши нищо - или съвсем нищо - по същите аргументи, заради които и морските обединения се мъчат да завоюват поддръжка.

" Международните съдружници не знаят какво ще прави Тръмп ", разяснява Кели Магсамен, някогашен чиновник в администрацията на Пентагона при Обама в Центъра за американски напредък. " Гледат го и мислят, че за една минута той се пробва да ни вкара в някаква морска коалиция , а идната туитва, че желае да се срещне с Рохани. Те няма да се подпишат за политически или военни инициативи , без да схващат по-добре какво е тактиката на Съединени американски щати " за Иран, добавя тя.

Плашейки обичайни съдружници като Германия и Франция, оставиха администрацията " с доста малко карти за игра в този миг ", изяснява Магсамен.

Навикът на администрацията да прави съществени външнополитически изказвания през Туитър или в други спонтанни формати също вреди на готовността на съдружниците да работят взаимно със Съединени американски щати по въпроси, толкоз значими, колкото евентуалните военни дейности, разяснява Голдбърг.

" Те пускат разследваща информацията в туитър, преди да приказват с който и да от съдружници за това . Не се прави по този начин. Показваш информацията на приятелите си и ги убеждаваш, а по-късно излизате дружно и приключвате случая ", изяснява той.
 Възможен е боен сюжет след офанзивите против Рияд, предизвести Москва
Възможен е боен сюжет след офанзивите против Рияд, предизвести Москва

Според него нападателните и недалновидни дейности на САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР