Саудитска Арабия се готви да признае, че саудитският журналист Джамал

...
Саудитска Арабия се готви да признае, че саудитският журналист Джамал
Коментари Харесай

Саудитска Арабия се готви да признае за журналиста

Саудитска Арабия се готви да признае, че саудитският публицист Джамал Хашоги е бил погубен по време на разпит, който е излязъл отвън надзор, оповестиха CNN и New York Times в понеделник, откакто американският президент съобщи, че "измамни убийци “ може да стоят зад гибелта на Хашоги, написа Reuters.

Вчера Тръмп съобщи, че изпраща държавния секретар Майк Помпео да се срещне с крал Салман, с цел да беседват за случая, който обтегна връзките сред двете страни, деликатно поддържани от американския президент до момента.

Защо казусът Хашоги ще има съществени геополитически последствия

Вчера за първи път турската полиция влезе консулството на Саудитска Арабия в Истанбул , където Хашоги е забелязан за последно.

След близо 9 часа, екипът от турски полицейски следователи и прокурори рано тази заран напуснаха саудитското консулство, откакто направиха невиждано претършуване.

Следователите са взели проби, в това число и от почвата в градината на консулството, която е била качена във вановете на силите на реда.

Претърсването на турските управляващи се случи, откакто те се съгласиха на саудитското предложение да сфомират взаимен екип за обиска.

Проверката стана допустима след телефонен диалог сред турския президент Реджеп Ердоган и принц Халед ал Файсал - восокопоставен член на саудитското кралско семейство и консултант на крал Салман. Междувременно саудитският крал подреди следствие на изгубването на журналиста.

Джамал Кашоги е саудитски публицист, критикуващ политиката на Рияд и живеещ в Съединени американски щати, влезе на 2 октомври в консулството на родината си край Босфора, с цел да вземе документи за идната си женитба и от този момент е в неопределеност.

Рияд твърди, че той е излязъл от постройката. Това обаче не е потвърдено.

Турските управляващи имат вяра, че той е погубен в постройката на консулството и тялото му е било преместено.

Телевизия "Ал Джазира “ цитира турския основен прокурор, като съобщи, че е намерено доказателство, че Джамал Кашоги е бил погубен в консулството.

Анализ: Въпроси към короната на принца

На Франк Гарднър, BBC

Насърчавани от следените от страната медии, доста саудитци се сплотяват към водачите си. Вече има публикуван слух, че това, което се случи в Истанбул, е скрит план сред Катар и Турция, който цели да дискредитира безупречното саудитско кралство.

Но в частност, други слагат под въпрос дали 33-годишният принц Мохамед Бин Салман, който в миналото е бил приет за спасителят на Саудитска Арабия, е прекрачил границите.

Той е сложил страната си в скъпа и на пръв взор невъзможна война в Йемен. Въвлечен е в разрушаващи разногласия със прилежащ Катар. Скара се с Канада по въпроса с правата на индивида и заключи мнозина, излезли на кротичък митинг, до момента в който отчуждава кралските и бизнес среди.

По-консервативните саудитци може да копнеят за по-тихи времена.

Това ли е краят на медения месец на саудитския принц, пита Гарднър?



Обискират саудитското консулство в Истанбул

Турция откри записи, Тръмп заплаши с наказване

Саудитският крал смени наследника си

Борба за власт сред принцове в Саудитска Арабия

Арести на принцове и министри в Саудитска Арабия

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР