Саудитска Арабия рязко повишава цените на петрола си за клиенти

...
Саудитска Арабия рязко повишава цените на петрола си за клиенти
Коментари Харесай

Саудитска Арабия рязко повиши цените на петрола на всички пазари

Саудитска Арабия внезапно покачва цените на петрола си за клиенти във всички райони на света, игнорирайки апелите на администрацията на Джо Байдън да изпомпва повече барели и да облекчи тежестта на енергийната рецесия върху най-големите стопански системи в света.
От декември доставките от Saudi Aramco, минната компания на кралството, ще нарастнат с повече от един $ за купувачи от Азия, Съединени американски щати и Европа, съобщи Ройтерс, базирайки се на ценоразпис, оповестен в петък.

За азиатски клиенти, в това число Китай, Индия и Япония, които съставляват повече от 60% от износа на саудитски нефт, най-масовият Arab Light на Saudi Aramco ще нарастне с 1,30 $ за барел. Той ще се продава за $2,7 повече от районния пример на Оман/Дубай.
В Европа, където саудитският нефт се конкурира с съветския Urals, формалната му цена незабавно ще се увеличи с 2,1 $: отстъпката към Brent за декемврийските колета Arab Light ще намалее 8 пъти и ще възлезе единствено на 30 цента за барел.

Цените за Съединени американски щати, които саудитците поддържат релативно постоянни през 2021 година, променяйки ги, като предписание, с не повече от 10-20 цента на месец, незабавно ще се покачат с 50 цента за барел. Премията Arab Light към показателя Argus Sour Crude ще бъде $1,75 през декември.
Пазарът чакаше повишаване на цените от Saudi Aramco, която даже и със кратко произвеждане се трансформира в най-печелившата компания в света, печелейки повече от 31 милиарда $ през третото тримесечие. Но мащабът беше изненада: единствено два пъти през последните 20 години саудитците подвигнаха продажната цена толкоз трагично, отбелязва Bloomberg.

Това значи, че най-големият производител в Близкия изток ще устои на натиска от администрацията на Съединени американски щати да изпомпва повече барели, с цел да охлади пазара на бензин, където потребителските цени доближиха своя връх за 7 години (3,7 $ за галон).
Саудитска Арабия отиде с формалните цени " по-далеч, в сравнение с някой очакваше ", споделя Майк Мюлер, началник на азиатското поделение на Vitol, най-големият самостоятелен търговец на нефт в света.
„ Това беше сигнал към тези, които подлагаха на критика ОПЕК+, че не доставя задоволително нефт на пазара. Саудитците считат, че в действителност могат да задържат по-високи цени “, споделя Мюлер (цитиран от Bloomberg).

Съединени американски щати желаеха от ОПЕК+ да усилят проекта за увеличение на производството от сегашните 400 хиляди барела на месец до 600-800 хиляди. Но министрите на 23 страни от картела споделиха приятелско „ не “ в договарянията в четвъртък.
Сега Белият дом обмисля опцията за продажба на спомагателни размери нефт от стратегическия запас, сподели ръководителят на Министерството на енергетиката Дженифър Гранхолм. Вашингтон може също да се опита да реализира координирани дейности с други огромни консуматори, в това число Индия и Япония.
„ Пазарът наподобява чака продажби от стратегически складове под една или друга форма “, споделя Мюлер. Въпреки това, „ пазарът е в състояние, в което запасите са ниски и доставките са лимитирани. Саудитците дефинират надлежно цените си на петрола “, споделя той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР