Саудитска Арабия разполага с доказателства, че Иран стои зад атаката

...
Саудитска Арабия разполага с доказателства, че Иран стои зад атаката
Коментари Харесай

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката срещу петролни съоръжения

Саудитска Арабия разполага с доказателства, че Иран стои зад офанзивата с дронове, довела до рецесия в производството на нефт в международен мащаб. Рияд изясни, че довечера ще показа своите доказателства. Още в първите часове след офанзивата, от Съединени американски щати обявиха, че е доста евентуално Иран да е забъркан в ударите по петролни уреди. Припомяме, че в края на миланата седмица цените на петрола скочиха рекордно, тъй като Саудитска Арабия понижи с към 5% производството на нефт след офанзивата.
Очакванията са от Министерството на защитата в Рияд да дадат данни за иранската роля и за оръжията, употребявани при офанзивата.
Саудитският дипломат в Лондон, представен от Ройтерс, е декларирал, че Иран " съвсем сигурно " стои зад офанзивата. По думите му Саудитска Арабия се пробва да не работи прекомерно преждевременно, с цел да избене напрежение в района.
Припомняме, че отговорност за офанзивата против две петролни уреди в Саудитска Арабия тази събота поеха йеменските бунтовници хуси. Поддържани от Иран, те се борят против водената от саудитците коалиция, участник във войната в Йемен.
Високопоставени американски чиновници, представени от няколко американски медии, към този момент оповестиха, че Съединени американски щати, които са съдружник на Саудитска Арабия с наличие в Персийския залив, са разкрили местата, от които са пуснати дронове и са изстреляни крилати ракети против петролните уреди. Тези места се намират в южен Иран, в северната част на Залива.
Американският държавен секретар Майк Помпео отпътува за Саудитска Арабия, с цел да " разиска отговора на офанзивите ".
Преди това президентът Доналд Тръмп загатна, че отговорът може да е военна намеса. Наблюдатели обаче чакат той да смекчи тона след възможен диалог с иранския президент Хасан Рохани. Двамата би трябвало да се срещнат на срещата на върха на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк идната седмица.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР