Саудитска Арабия продължава с икономическите реформи, целящи да сложат край

...
Саудитска Арабия продължава с икономическите реформи, целящи да сложат край
Коментари Харесай

6 неща, които ще се променят в Саудитска Арабия тази година

Саудитска Арабия продължава с икономическите промени, целящи да сложат завършек на „ пристрастяването “ й към петрола, както го дефинира наскоро коронованият принц Мохамед бин Салман.

Промените идват бързо и доста от огромните промени, оповестени откакто Бин Салман показа своята Визия 2030 през 2016 година, ще влязат в действие тази година.

„ Реформирането на толкоз огромна стопанска система, като Саудитска Арабия, е съвсем като ръководството на самолетоносач. Вероятно не е доста умно да правиш бързи завои “, споделя Сам Блатеис, общоприет шеф на консултантската компания The MENA Catalysts.

CNN обобщава някои от най-големите промени, които ще настъпят в идните 12 месеца:

1. Цената на газа ще се увеличи

Саудитците започнаха да заплащат доста повече за газ. Държавната компания Aramco - най-големият в света производител на нефт, увеличи цените с цели 127% от 1 януари. Сега бензинът коства 2.04 риала за литър.

„ Макар че това може да отслаби потреблението, мярката беше предстояща и би трябвало да удостовери решителността на държавното управление да подтиква растежа на стопанска система, която не разчита на петрола “, оповестява компанията Al Rajhi Capital, основана в Рияд.

Саудитците заплащат повече и за потребителски артикули и услуги. Нов налог върху продажбите от 5% влезе в действие от 1 януари в границите на напъните за повишение на държавните доходи от източници, разнообразни от петрола.

2. Кината ще се завърнат

Саудитците ще свикнат да вървят на кино. След 35-годишна възбрана, държавното управление ще стартира да дава лицензи на киносалони тази година и чака първите кина да отворят порти през март.

Международни и районни вериги към този момент виждат благоприятни условия на новия 30-милионен пазар. Генералният шеф на AMC Адам Арън съобщи пред CNN, че пазарът за кино в кралството може да възлиза на един милиард $.

3. Жените ще могат да карат...

Дългогодишната възбрана на дамите да карат, в последна сметка, ще бъде анулирана през юни. Съобщението беше направено след кралски декрет през септември. Много дами се бореха за правото да карат от години и някои от тях бяха задържани за нарушение на възбраната.

Очаква се мярката да подтиква растежа и да даде на дамите доста по-голяма роля в стопанската система. Само 25% от саудитките имат дейна роля на пазара на труда. Визия 2030 цели да усили броя им до 30%.

Правителството си сложи за цел да генерира 65% от Брутният вътрешен продукт от частния бранш и привличането на повече дами на пазара на труда е основен фактор за постигането на тази цел.

4.... и да гледат спортни събития

Жените ще имат право на достъп до три стадиона в огромни градове.

Генералната спортна организация, която ръководи спорта в страната, заяви през октомври предходната година, че три от най-големите игрища в Саудитска Арабия ще стартират „ да одобряват фамилии “ при започване на годината.

Саудитските мъже и дами всекидневно са разграничени на публични места. Но ограничаването стартира постепенно да се разхлабва. Мъжете и дамите можеха да седят дружно на редица музикални концерти и събития през 2017 година

„ Най-забележителните промени тази година ще включват възстановяване на правата на дамите “, споделя Салман Ал-Ансари, президент на Комисията по саудитско-американските държавни връзки.

„ Изобщо няма да се изненадам, в случай че саудитска жена бъде назначена на министерска позиция “, добавя той.

5. Туристите ще получават визи

Туристите ще могат да посещават Саудитска Арабия за първи път. Принц Султан бин Салман, началник на саудитската Комисия по туризъм и национално завещание, сподели пред CNN, че кралството ще издаде първите си туристически визи през 2018 година

Досега визите бяха лимитирани единствено до хора, пътуващи в страната за работа или за посещаване на светите места.

Кралството има амбициозни проекти да ускори туристическата си промишленост. То към този момент разгласи редица планове, в това число един за създаване на курорти на към 160 км от пясъчното крайбрежие на Червено море.

Целта им е да привлекат 30 милиона гости на година до 2030 година по отношение на 18 милиона през 2016 година

6. Aramco ще бъде приватизирана

Саудитски представители обявиха неведнъж, че възнамеряват да продадат дребен дял от Aramco през 2018 година Ако това се случи, чака се продажбата да е най-голямото листване на борсата в историята.

Официални представители обявиха, че чакат първичното обществено предложение да оцени Aramco на към два трилиона $. Ако пазарът се съгласи, продажбата единствено на 5% може да донесе 100 милиарда $.

Освен точния миг и размер на IPO-то, Саудитска Арабия би трябвало да реши и къде да листне Aramco. Според някои информации, тя към момента обмисля и опцията първо да продаде дял на стратегически вложител. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР