Саудитска Арабия продължава да се опитва да диктува събитията на

...
Саудитска Арабия продължава да се опитва да диктува събитията на
Коментари Харесай

Саудитска Арабия отново ще намали добива на петрол в опит да повиши цените

Саудитска Арабия продължава да се пробва да диктува събитията на петролния пазар, само че това все по-малко й се отдава.

Саудитска Арабия ще понижи добива на нефт с още 1 млн. барела дневно през идващия месец, защото се стреми да обезпечи спомагателна поддръжка на цените, които се намалиха доста поради пандемията от ковид. Министерството на енергетиката разгласи, че продукцията ще спадне до 7.5 млн. барела дневно, а държавното управление изиска от държавната петролна компания Saudi Aramco да стартира да понижава майския рандеман до под 8.5 млн. барела дневно, което беше контрактувано с световните производители, обединени в ОПЕК+.

Решението на най-големия в света експортьор на нефт беше бързо последвано от други две страни. Обединените арабски емирства, съдружникът на Саудитска Арабия в Персийския залив, съобщи, че ще понижи добива с спомагателни 100 хиляди барела дневно, до момента в който Кувейт разгласи, че ще го свие с още 80 хиляди барела дневно, оповестява Financial Times. Двете страни ще стартират понижението през юни. Търсенето на нефт се срина тази година, откакто светът беше блокиран, с цел да се забави разпространяването на болестта. В опит да спрат понижението на цените, ОПЕК и другите огромни производители като Русия, обединени в ОПЕК+, се договориха през април за общи съкращения от 9.7 млн. барела дневно, което е най-голямото ограничаване до момента и беше подкрепено от Съединени американски щати.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Цените не мърдат доста

Но оповестените понижения на доставките - влизащи в действие този месец, не съумяха да засилят доста цените на суровината. Те към момента са с над 50% по-ниски от равнището им през януари, като през последните седмици доближиха 18-годишни дъна. Цената на интернационалния бенчмарк вид брент се увеличи с 1% след оповестяването на новината в понеделник вечерта до над 31 $ за барел, преди да спаднат още веднъж под 30 $ във вторник.

При цени на това равнище стопанските системи на огромните производители - в това число Саудитска Арабия, и петролните компании по света са под мощен финансов напън. Правителствата и изпълнителните шефове са принудени да редуцират разноските. В изказване на Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия се споделя, че кралството се надява да " насърчи " другите членове на ОПЕК+ да съблюдават контрактуваните ограничавания и да създадат спомагателни доброволни съкращения.

Запасите от нефт набъбнаха фрапантно, когато потреблението в международен мащаб спадна с една трета в отговор на ограниченията за ограничение на разпространяването на вируса. " Размерът на несъответствието сред търсенето и предлагането оставя малко място за оптимизъм ", споделя Бьорнар Тонхауген от Rystad Energy.

В петък кралят на Саудитска Арабия организира телефонен диалог с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който изиска кралството да приключи ценовата война, която удари огромна част от американската шистова промишленост. " Двамата водачи се договориха какъв брой е значима стабилността на международните енергийни пазари ", съобщи представител на Белия дом. Саудитска Арабия фрапантно понижи цените и наводни пазара със недопечен петрол, откакто срещата на министрите на ОПЕК+ през март не съумя да приключи със споразумее. Министърът на петрола на кралството Абдулазиз бин Салман сподели в изявление предишния месец, че ценовата война е " нежелано отклоняване " от тактика за редуциране на груповото произвеждане, само че съобщи, че Саудитска Арабия би трябвало да предприеме дейности, с цел да си обезпечи доходи, защото цените на петрола паднаха.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР