Саудитска Арабия привика шарже д’афера на Дания заради изгарянето на Корана

...
Саудитска Арабия привика датския шарже д’афер във връзка с неотдавнашното
Коментари Харесай

Саудитска Арабия привика датския шарже д’афер във връзка с неотдавнашното изгаряне на Корана в Копенхаген.

На датския дипломат беше връчена бележка, която „включва искане от страна на кралството да спре позорните действия, които нарушават всички религиозни учения, закони и международни норми“, каза външното министерство на страната от Персийския залив в изявление в петък, без да идентифицира кой е Датски служител по име.

Протестът на кралството идва, след като през изминалата седмица крайнодесни активисти извършиха редица публични изгаряния на свещената книга на исляма пред посолствата на Ирак, Египет и Турция в датската столица.

В понеделник двама членове на ултранационалистическите датски патриоти стъпкаха копие на Корана и го запалиха в поднос с калаено фолио до иракско знаме.

Датският външен министър Ларс Локе Расмусен осъди подобна демонстрация на групата от предходната седмица като „позорен акт“, предназначен да „провокира и създаде разделение“, но отбеляза, че оскверняването на Корана не е престъпление в Дания.

През последните седмици активисти също изгориха копия на Корана в съседна Швеция.

Публичните палежи в скандинавските страни предизвикаха широко разпространен гняв в мюсюлманския свят, като държави, включително Катар, Йордания, Мароко, Турция, Обединените арабски емирства, Иран и Йемен, подадоха протести в отговор.

Миналата седмица Саудитска Арабия призова шведския шарже д’афер, за да осъди оскверняването на Корана в тази страна. По-рано този месец Ирак изгони шведския посланик малко след като иракски протестиращи нахлуха в шведското посолство, преди да подпалят сградата.

Съветът на ООН по правата на човека (UNHRC) по-рано този месец одобри резолюция относно религиозната омраза и фанатизма след изгарянията.

Пакистан и други държави от Организацията за ислямско сътрудничество подкрепиха предложението, заедно с редица страни с немюсюлманско мнозинство, включително Индия и Виетнам. Съединените щати и Европейският съюз се противопоставиха на резолюцията на основание, че се намесва в свободата на изразяване.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР