Саудитска Арабия прилага стратегически подход, за да увеличи печалбите си

...
Саудитска Арабия прилага стратегически подход, за да увеличи печалбите си
Коментари Харесай

Саудитска Арабия печели от руския дизел на гърба на Европа

Саудитска Арабия ползва стратегически метод, с цел да усили облагите си от рафинирането, като внася обилни количества на ниска цена съветски дизел, както се вижда от данните за следене на корабите.

Страната се възползвa от ценовите разлики сред страните вносителки и експортьорки и е изпратила рекордни количества дизелово гориво в Сингапур, където могат да се реализиран по-високи маржове на облага. Тази тактичност разреши на Саудитска Арабия да усъвършенства дейно своите интервенции по пречистване.

Тези събития обаче имат отражение върху връзките сред Европа и Русия. След възбраната на Европейския съюз за импорт на петролни артикули в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, районът трябваше да пренасочи размерите, които преди този момент продаваше на Европа, която служеше за негов главен пазар на петролни артикули. Вследствие на това Русия изследва различни дестинации и нови пазари отвън Европа за своите петролни артикули.

Търговците и анализаторите дефинират тази обстановка като опция за държавния петролен колос Saudi Aramco. През май компанията доста усили вноса си в Сингапур, възползвайки се от удобните ценови диференциали и чисти облаги на азиатския пазар спрямо Европа.

Тази смяна е обусловена от по-ограниченото предложение в Азия по време на сезона за поддръжка, което води до увеличение на облагите на Saudi Aramco.

Последните данни сочат, че през май Саудитска Арабия ще внесе почти 500,000 тона (3.7 милиона барела) съветски дизел. Очаква се по-голямата част от този импорт да дойде в Рас Танура, където се намира една от рафинериите на Saudi Aramco.

Освен това, както оповестиха от Reuters, доставките на дизелово гориво от Саудитска Арабия за Сингапур се чака да доближат 400,000 тона, което се счита за невиждано равнище.

Данните на Kpler сочат, че през април износът на дизелово гориво от Саудитска Арабия е достигнал рекордно високо равнище от към 3.7 милиона тона в международен мащаб, което се дължи главно на рафинерията Jizan, благосъстоятелност на Aramco. Рафинерията е възнамерявала да усили износа на дизелово гориво, откакто количествата недопечен нефт се стабилизират.

Разходите за наемане на транспортен съд за дълги дистанции за маршрута от Близкия изток до Сингапур означиха забележителен спад. Понастоящем цената е малко под $25 на звук, което е доста по-ниско от междинната стойност от $34 на звук, следена през последните два месеца.

Забележително е, че тази цена е почти на половина от цената, която би коствало пътуването на същия транспортен съд до Европа. Това понижение на разноските отразява изменящата се динамичност на пазара и изменящите се модели на търсене в другите райони.

Важно е да се означи, че световните доставки на дизелово гориво са се нараснали от началото на 2023 година, като доста е повишен износът от Китай и Близкия изток. Освен това меката зима в Европа ограничи търсенето на дизелово гориво, което надлежно се отрази на цените. Комбинацията от повишен експорт и понижено търсене докара до спад на цените на дизеловото гориво на международния пазар.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР