Саудитска Арабия прекратява смъртните наказания за престъпления, извършени от непълнолетни,

...
Саудитска Арабия прекратява смъртните наказания за престъпления, извършени от непълнолетни,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия отмени и смъртното наказание за непълнолетни

Саудитска Арабия приключва смъртните санкции за закононарушения, осъществени от малолетни, откакто анулира бичуването.

Отменено е смъртното наказване за тези, наказани за закононарушения, които са направили като малолетни, разгласи ръководителят на Комисията по човешките права Авад Алавад в известие, базирайки се на кралски указ, написа " Гардиън ".

В известието се разяснява, че наказаният ще лежи не повече от 10 години в затвор за малолетни.

Указът се чака да избави живота на минимум шест момчета от шиитската общественост, които са наказани на гибел. Те са упрекнати за присъединяване в антиправителствени митинги по време на Арабската пролет. Тогава те са били на под 18-годишна възраст.

Експерти по правата на индивида към Организация на обединените нации приканиха Саудитска Арабия през предходната година да спре проектите за екзекутирането им.

" Това е значим ден за Саудитска Арабия. Указът ни оказа помощ да установим по-модерен углавен кодекс ", акцентира Алавад.

Саудитска Арабия е измежду страните в света с най-вече изтезания. Предимно монархията екзекутира за тероризъм, ликвидиране, обезчестяване, въоръжен обир и наркотрафик.

Страната е екзекутирала минимум 187 души през 2019 година, което е най-високото равнище от 1995 година, когато бяха екзекутирани 195 души.

От 12 януари тази година са екзекутирани 12 души. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР