Саудитска Арабия подписа междуправителствено споразумение със Съединените щати за закупуването

...
Саудитска Арабия подписа междуправителствено споразумение със Съединените щати за закупуването
Коментари Харесай

Саудитска Арабия купува ракети за 15 млрд. долара от САЩ

Саудитска Арабия подписа междуправителствено съглашение със Съединените щати за закупуването на американската система за противоракетна защита THAAD в размер на 15 милиарда $, оповестява представител на Държавния департамент, представен от ТАСС.

Страните са подписали окончателния контракт на 26 ноември, само че това оказва се в този момент. " На 26 ноември представители на Саудитска Арабия и Съединените щати подписаха писма, в които се предлага и приема предлагането - междуправителствено съглашение, определящо изискванията за прекачване на противоракетни системи в договорка за продажба ", разяснява представителят на външното министерство на Съединени американски щати.

Дипломатът напомни, че през октомври 2017 година Държавният департамент уведоми Конгреса на Съединени американски щати за евентуална договорка за продажба на Саудитска Арабия - 44 установки THAAD, 360 ракети за прихващане, 16 контролни пункта и седем радара за тези комплекси на стойност 15 милиарда $.

" Продажбата на системата за противоракетна защита на THAAD ще бъде от изгода за националната сигурност на Съединени американски щати, като ще спомогне за гарантирането на дълготрайната сигурност на Саудитска Арабия и района на Персийския залив в отговор на възходящата опасност от балистични ракети и ислямски екстремистки групировки ", съобщи представителят на външното министерство.

" Съединените щати имат намерение да останат благонадежден сътрудник на Саудитска Арабия, с цел да защитят ползите на нашата страна, както и Израел и всички останали сътрудници в района. Саудитска Арабия е значим сътрудник и дългогодишният ни исторически ангажимент е безусловно нужен за националната сигурност на Съединени американски щати ", добавя дипломатът.

" Съединените щати остават ангажирани със сигурността и стабилността в района на Персийския залив. Десетилетия ние демонстрирахме този ангажимент посредством непрекъснати старания за подсилване на нашите дипломатически връзки и създаване на отбранителни качества в целия район, изключително посредством съглашения за сигурност, военно съоръжение, военни учения и подготовка, както и стратегии за продан във военната сфера ", разяснява представителят на Държавния департамент.

Според " Ройтерс " администрацията на Вашингтон " е подхванала нападателни стъпки ", с цел да завърши тази договорка. В края на септември Тръмп беседва със саудитския крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, с цел да разиска този финален контракт.

По този метод договорката, която страните започнаха да разискват през декември 2016 година е приключена. Изпълнението е предоставено на Lockheed Martin.

След убийството на журналиста Джамал Кашоги в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул американските депутати остро разкритикуваха американските военни контракти за продажба на оръжия в Саудитска Арабия на стойност 110 милиарда $.

През февруари 2018 година Владимир Кожин, помощник на Владимир Путин за военно-техническо съдействие, съобщи, че са подписани документите за доставка на системи С-400 на Саудитска Арабия и контрактувани всички параметри.

В същото време при започване на този месец саудитският дипломат в Москва Райд Халед Кримли разяснява, че окончателното решение все още за доставката на системи С-400 в Саудитска Арабия към момента не е направено. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР