Саудитска Арабия подготвя алтернативно обяснение за съдбата на журналист дисидент

...
Саудитска Арабия подготвя алтернативно обяснение за съдбата на журналист дисидент
Коментари Харесай

Саудитска Арабия готова да признае за Кашоги - умрял при неконтролиран разпит

Саудитска Арабия приготвя различно пояснение за ориста на публицист отстъпник и ще съобщи, че той е починал в саудитското консулство в Истанбул преди две седмици при разпит, който е протекъл неконтролирано, написа в. " Ню Йорк таймс ", базирайки се на източник, осведомен с желанията на кралството, съобщи Българска телеграфна агенция.

Във Вашингтон президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп загатна опцията Джамал Кашоги да е станал жертва на непланирано ликвидиране.

Новото пояснение, без значение до каква степен е правилно, наподобява цели да успокои политическата рецесия, която изгубването на Кашоги провокира за Саудитска Арабия. Новата версия може и да смекчи ненапълно рецензиите към администрацията на Тръмп, която отхвърля да анулира оръжейни продажби за милиарди долари за кралството и към този момент към момента има намерение да взе участие в блестящ саудитски капиталов конгрес идната седмица. Тя може да е от изгода и за Турция, чиято разтърсена стопанска система би спечелила от финансова инжекция с нисколихвени заеми от Рияд, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

С покачването на натиска върху Саудитска Арабия да разкрие какво знае за ориста на Кашоги, публични представители на Съединени американски щати започнаха на предсказват през уикенда, че саудитците неизбежно ще признаят съучастничество в гибелта на Хашоги и ще заявят, че тя е провокирана от " оплескана интервенция ", написа в. " Вашингтон пост ".

През последните дни саудитски публични лица разискват публикуването на изказване, в което ще се спомене интервенция с неочакван процес и ще се призове за наказване на отговорните саудитски чиновници, сподели осведомен източник. Това изказване ще се разгласява едвам откакто Саудитска Арабия реализира съглашение с Турция по какъв начин да се работи със взаимното следствие, отбелязва " Вашингтон пост ".

Турски следователи бяха позволени в саудитското консулство в Истанбул едвам откакто в постройката влязоха саудитски чиновници, гости и екип от чистачи с парцали, кофи и дезинфекционни препарати, написа в. " Гардиън ".

Не е ясно какви доказателства към момента са останали, близо две седмици след изгубването на Кашоги, отбелязва английският всекидневник.

В петък Саудитска Арабия даде кардинално единодушие за взаимно следствие с турската полиция на изгубването на Кашоги, само че претърсването на консулство се забави поради спор по изискванията на това следствие.

Турските служители на реда желаеха да донесат субстанции за разкриване на следи от кръв, до момента в който саудитците упорстваха за по-ограничена инспекция. Турски източници неведнъж обявиха, че разполагат с аудиозапис на убийството на Хашоги в консулството, което значи, че турското държавното управление е подслушвало постройката.

Според турски следователи Кашоги изначало е бил разпитван в офиса на генералния консул на втория етаж на постройката, а по-късно е бил отмъкнат в друга стая от екип убийци. Турците считат, че най-после тялото му е било разчленено в трета стая.

Потресаващи детайлности за хипотетичната гибел на Кашоги излизаха в турския щемпел с позоваване на държавни източници, само че самите министри заобикалят да повтарят тези изказвания обществено.

Вчера турските следователи, които драговолно разясниха случая през миналите девет дни, към този момент бяха по-предпазливи в изявленията си. Същото стана с турските публицисти - един от тях сподели, че медията му е получила указания да натъртва по-малко на хипотетичното закононарушение и повече на политическото решение, отбелязва " Гардиън ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР