Саудитска Арабия планира да инвестира 20 млрд. долара до 2035

...
Саудитска Арабия планира да инвестира 20 млрд. долара до 2035
Коментари Харесай

Саудитска Арабия търси $20 милиарда, за да развие една туристическа дестинация

Саудитска Арабия възнамерява да влага 20 милиарда $ до 2035 година в туристическа дестинация и ще организира международна капиталово турне преди края на годината, споделя ръководителят на плана.

Ал-Ула, място на антична цивилизация в отдалечения северозападен завършек на страната, е част от проектите на най-големия експортьор на недопечен нефт в света да диверсифицира стопанската система си от петрола и да стане по-отворен след десетилетия на ограничавания.

Амр Мадани, основен изпълнителен шеф на Кралската комисия за ал-Ула, декларира в изявление тази седмица, че чака целевите вложения да генерират 35 000 работни места и да прибавят общо 120 милиарда риала (32 милиарда долара) към брутния вътрешен артикул през идващите 17 години.

" По-голямата част от това първоначално ще бъде водена от строителството, само че по-нататък ще доминира туризма ", споделя той. Това включва и второстепенните браншове като устойчивото селско стопанство, опазването на историческото и естествено наследството и производството на филми.

Правителството, дружно с френско културно партньорство, към този момент стартира да финансира инфраструктура в Ал-Ула, която включва величествени скални изсечени гробници и 2000-годишни каменни резби от набатейците, доислямските арабски племена, които също построяват Петра в прилежаща Йордания.

" По-скоро бихме инжектирали нула от обществените средства, само че действителността е, че би трябвало да стартираме да влагаме. Така че ние не знаем какъв брой ще е належащо, само че сме поели ангажимент да продължим да влагаме, до момента в който стигнем до верните условия, при които средствата сами прииждат " - споделя Мадани.

Ще бъдат прегледани разнообразни капиталови средства, в това число взаимни предприятия и дълготрайни контракти за наем, прибавя той.

Развитието на Ал-Ула е част от устрема да се запазят пред-ислямските наследствени обекти, с цел да се привлекат немюсюлмански туристи, да се ускори националната еднаквост и да се смекчи строгият сунитски ислям, който господства в Саудитска Арабия от десетилетия.

Също по този начин е част от напъните на Принц Бин Салман да направи страната занимателна дестинация, тъй като кралството желае да притегли десетки западни пиеси, в това число планувано театрално шоу " Трилър " на Майкъл Джексън.

Властите в последна сметка желаят да притеглят до 2 милиона гости годишно в Ал-Ула, само че те ще стартират с към 1000 хотелски стаи плюс пустинни лагери и тримесечен сезон за гости, наименуван Winter at Tantoura, който преди малко приключи първото си издание.

" Бяхме изумени освен от тези, които пристигнаха, само че и от хората, които видяха фотосите и желаеха да дойдат ", споделя Мадани. " Има доста неспокойствие по целия свят. "

Плановете за приемане на туристи в Саудитска Арабия се разискват от години, само че не са осъществени заради мудна администрация и терзания по отношение на консервативните настроения.

Международният митинг против убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитските сътрудници през октомври предходната година може да докара до спад на евентуални гости, само че апелите на западните реализатори да бойкотират кралството са малко и не са в действителност фактор.

Наред със " сезонните " визи, издадени за Tantoura, държавното управление утвърди проекти за издаване на електронни визи за задгранични гости, които да посещават спортни събития и концерти, само че не е ясно по кое време ще има такива.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР