Саудитска Арабия откри нов фронт в регионалната си война чрез

...
Саудитска Арабия откри нов фронт в регионалната си война чрез
Коментари Харесай

Саудитска Арабия открива ливански фронт в регионалната битка с Иран


Саудитска Арабия откри нов фронт в районната си война посредством медиатори с Иран, вземайки на мушка мощния съдружник на Техеран - " Хизбула " и Ливан, където е основана шиитската организация, в устрема си да вземе превъзходство.

Докато иранската мощност надвива в Ирак и Сирия, а Рияд е заседнал във война със съюзените с Иран групировки в Йемен, новият саудитски метод може да аргументи дълготраен политически и стопански безпорядък в една страна, в която въздействието на Техеран също, наподобява, пораства.

Оставката в събота на ливанския министър председател Саад Харири, който е саудитски съдружник, оповестена в Рияд и съпроводена с обвинявания против Иран и " Хизбула ", се преглежда от мнозина като невиждана саудитска интервенция в ливанската политика.

" Саудитците, наподобява, са решили, че най-хубавият метод да се опълчват на Иран е като стартират от Ливан ", сподели европейски посланик. Рияд упреква " Хизбула " за оставката на видния сунитски политик, като споделя, че (шиитската групировка), е " похитила " ливанската политика.

Но Саудитска Арабия " уголемява " виновността и към Ливан като цяло, казвайки, че той също е оповестил война на кралството. Саудитски министър насочи съвсем неизпълнимото искане ливанците да вземат ограничения против една формация, която е значима част от ливанската политическа " тъкан " и е надалеч по-мощна от самата слаба страна. А партизанската войска на " Хизбула " е по-силна от националната войска.

Шокиращото изказване на Харири, което съответства с огромната антикорупционна чистка, подхваната против високопоставени саудитци, даде мотив за изказвания на " Хизбула " и други, че неговите саудитски бизнес ползи са го замесили в следствието и че той е бил заставен да подаде оставка. Рияд и Харири отхвърлят това, както и догатките, че той е под домакински арест. Те споделят, че той е бил заставен да постъпи по този начин поради намесите на " Хизбула " в някои арабски страни в услуга на Иран.

Властови вакуум

Саудитският външен министър Абел Джубейр сподели, че " Хизбула " е " давала командите " в държавното управление на Харири, което включваше двама министри от " Хизбула " и което бе образувано м.г. след политическа договорка, вследствие на която Мишел Аун - съдружник на " Хизбула ", стана държавен глава.

" Хизбула " и нейните съдружници в този момент ще се мъчат да сформират държавно управление без Харири и неговата благословия, което хвърля Ливан в трудно дълга рецесия. Тя може да породи напрежение сред сунити и шиити, въпреки че към този момент още няма признаци за това, а всички страни приканват за успокоение.

Обявявайки оставката си, Харири се базира на скрит план за неговото ликвидиране и упрекна Иран и " Хизбула ", че сеят вражди и се опитат да " отвлекат " Ливан от арабския свят. Тази негова декларация изненада даже помощниците на Харири.

Не е ясно какво следва по-нататък. Подкрепяните от Саудитска Арабия опити за намаляване на " Хизбула " в Ливан претърпяха тежък неуспех преди десетина години, като завършиха с прояви на сунитско-шиитски въоръжени конфликти по улиците на Бейрут, които единствено демонстрираха военното превъзходство на " Хизбула ".

През последните години районната битка се трансферира на други места, и по-специално в прилежаща Сирия, където бунтовническите групи, сражаващи се против президента Башар Асад с дългогодишната саудитска финансова поддръжка, не устояха на директната военна намеса от страна на Иран и " Хизбула ".

В Ирак подкрепяните от Техеран (шиитски) милиции и иранските командири постоянно изглеждаха по този начин мощни, както и подкрепяната от Съединени американски щати иракска войска. Това се видя наскоро и в интервенцията по завладяването на Киркук, следен от кюрдските сили.

Иран се почувства толкоз вдъхновен, че един от най-високопоставените ирански държавници Али Акбар Велаяти шумно се похвали с триумфа на неговия районен алианс, обявявайки в Бейрут в петък победи в Ирак, Сирия и Ливан. Неговото изказване пред медиите след среща с Харири бе възприето като груба провокация от основната районна сунитска мощ Саудитска Арабия.

Веднага по-късно Харири отпътува за Саудитска Арабия, отменяйки към този момент плануваните си задължения и изненадвайки даже най-близките си съветници на идващия ден с изказването, което бе предадено първо от медии, които са саудитска благосъстоятелност.

Регионалният конфликт в региона на Залива се прояви часове по-късно, когато съюзени с Иран групировки изстреляха от Йемен балистична ракета към Рияд. Саудитска Арабия твърди, че тя е била изстреляна от " Хизбула ". Групировката не отговори на обвиняването.

Нито " Хизбула ", нито ливанското държавно управление дадоха отговор през вчерашния ден на саудитското обвиняване, отправено от министъра по въпросите на Залива Тамер ас Сабхан - един от основните помощници на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, че и Ливан, и " Хизбула " са оповестили война.

" Ливанското държавно управление ще се счита за държавно управление, оповестило война на Саудитска Арабия, и всички ливанци би трябвало да схванат тези рискове и да работят за решение на проблемите, преди да се стигне до точката, от която няма връщане ", сподели той в изявление за телевизия " Ал Арабия ". А престолонаследникът Мохамед сподели пред Ройтерс предишния месец, че войната в Йемен ще продължи, с цел да се предотврати превръщането на съюзеното с Иран (шиитско бунтовническо) придвижване на хусите във втора " Хизбула " на саудитската граница.

Призив за наказания

" Хизбула " бе учредена от иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война през 1982 година, с цел да се бие против израелските войски в Ливан. Последната й огромна война против Израел бе през 2006 година, след което " Хизбула " доста укрепна.

Макар Сабхан да се закани, че " Хизбула " ще бъде натикана назад в " пещерите си " в Южен Ливан, възможни саудитски военни дейности в Ливан, като да вземем за пример въздушни удари, биха били огромна изненада.

Възникването на политическа парализа и напрежение обаче е огромна опасност за така и така към този момент стагниращата (ливанска) стопанска система, и може да осуети парламентарните избори следващата година, които ще бъдат първите в Ливан от 2009 година насам. Влиятелните политици на страната се надпреварват да тушират опасенията за финансовата непоклатимост на мощно задлъжнялата страна. Те споделят, че ливанската лира, която е вързана за $ с неизменим курс от 20 година, е постоянна.

Харири бе отпред на напъните за активизиране на интернационална помощ, която да помогне на Ливан да се оправи с бремето по подслоняването на 1,5 млн. сирийски бежанци, които съставляват една четвърт от популацията.

Лидери от всички политически сили приканват да се спре по-нататъшната ескалация. Както " Хизбула ", по този начин и придвижването " Бъдеще " на Харири полагаха старания за преодоляване на сунитско-шиитските напрежения по време на войната в прилежаща Сирия.

След оставката на Харири водачът на " Хизбула " Сайед Хасан Насрала прикани за успокоение и самообладание. Окаб Сакр от придвижването " Бъдеще " уточни, че протестните демонстрации в символ на взаимност с Харири са били анулирани, с цел да се избегнат ексцесии.

Саудитският министър Сабхан прикани за " действителни наказания " и съюзи, " с цел да се откри фундаментално решение на тази ракова болест ", като настоя " Хизбула " да бъде разоръжена и извадена от държавното управление.

Саад Харири, на който се наложи да влезе в политиката поради убийството на татко му Рафик Харири през 2005 година, води години наред политически борби с " Хизбула " в Ливан. Неговата коалиция " 14 март " обаче не съумя да реализира никакъв прогрес към разоръжаване на " Хизбула ", както повеляват резолюции на Организация на обединените нации.

В отзвук на саудитската позиция и Съединени американски щати оповестиха ограничения против " Хизбула " през последните седмици. В същото време президентът Доналд Тръмп възприема по-твърд метод против Иран. Вашингтон предложи премия за (залавянето на) двама ръководители на " Хизбула ", а Камарата на представителите гласоподава за нови наказания, ориентирани против всевъзможни организации, които й оказват поддръжка.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР