Саудитска Арабия обяви нови санитарни правила за поклонниците, за да

...
Саудитска Арабия обяви нови санитарни правила за поклонниците, за да
Коментари Харесай

COVID-19 промени правилата за извършването на хадж

Саудитска Арабия разгласи нови санитарни правила за поклонниците, с цел да предотврати разпространяването на COVID-19 по време на сезона за хаджа през 2020 година. По-специално става дума за груповите срещи, връзката сред поклонници и докосването до Кааба са неразрешени, оповестява Al Jazeera, представена от организация " Фокус ".
Националният център за предварителна защита и надзор на болесттите на Саудитска Арабия съобщи, че през тази година е неразрешено да се допира Кааба. В допълнение, поклонниците ще би трябвало да съблюдават физическа отдалеченост от метър и половина по време на ритуали, в това число всеобщи молебствия и осъществяване на таваф (кръгове към Кааба).
Миналия месец саудитските управляващи взеха решение да лимитират броя на локалните поклонници до хиляда души, с цел да предотвратят разпространяването на коронавирусната зараза. Това решение е взето, откакто стана известно, че мюсюлманите, живеещи в чужбина, за първи път в актуалната история, няма да правят хадж поради затварянето на интернационалните граници.
Министерството на хаджа и умра на Саудитска Арабия съобщи, че приоритет ще се дава на задгранични поклонници на възраст от 20 до 50 години, които не страдат от никакви хронични болести, имат документ за лабораторен обзор, потвърждаващ, че не са инфектирани с ковид, както и тези, които преди този момент не са изпълнявали хадж. Отбелязва се, че процентът на задграничните поклонници тази година ще бъде 70% от общия брой поклонници. 
„ Поклонението на саудитските жители е лимитирано до практикуващи и чиновници по сигурността, които към този момент са имали ковид. Те ще бъдат определени всред тези, които са се възстановили от инфекцията като самопризнание за техния принос на всички стадии на битката против пандемията “, се споделя в изказването. 
Припомняме, че през март 2020 година Саудитска Арабия приключи целогодишното поклонение умра заради опасения от разпространяването на нова коронавирусна зараза и също помоли мюсюлманите да изчакат, преди да възнамеряват да участват на годишния хадж.
Към 6 юли 2020 година статистиката за COVID-19 в Саудитска Арабия е следната: общият брой доказани случаи на инфекцията доближи 213 716, а 1968 души починаха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР