Саудитска Арабия обяви, че два саудитски петролни танкера са сред

...
Саудитска Арабия обяви, че два саудитски петролни танкера са сред
Коментари Харесай

Саудитска Арабия: Саботажът в ОАЕ подкопава глобалните доставки на петрол

Саудитска Арабия разгласи, че два саудитски петролни танкера са измежду корабите, които са били обект на " бойкот " край крайбрежията на Обединените арабски емирства (ОАЕ), осъждайки го като опит за подкопаване на сигурността на световните доставки на недопечен нефт, оповестява " Ройтерс ".

ОАЕ разгласи през вчерашния ден, че четири търговски кораба са били саботирани наоколо до Фуджейра, един от най-големите хъбове за зареждане на танкери с гориво, ситуиран тъкмо преди Ормузкия пролив в Оманския залив. ОАЕ не сподели кой стои зад интервенцията, която беше осъществена в подтекста на изостреното напрежение сред Съединени американски щати и Иран.

Външното министерство на Иран назова случаите " тревожни и ужасни " и изиска следствие по въпроса.

Ормузкият пролив, който е жизненоважен международен маршрут за превозването на нефт и газ, разделя страните от Персийския залив и Иран, който беше замесен в ескалираща война на думи със Съединени американски щати във връзка със глобите и наличието на американските военни в района.

Цените на петрола се покачиха през днешния ден, като сортът " Брент " се търгува за 70,98 $ за барел.

Саудитският енергиен министър Халид ал Фалих посочи, че един от двата атакувани саудитски кораба е трябвало да бъде зареден със саудитски недопечен нефт от пристанище Рас Танура за доставка на клиентите на саудитската държавна петролна компания Aramco в Съединени американски щати.

Атаката не докара до каквито и да е жертви или разлив на нефт, само че провокира обилни вреди на структурите на двата кораба.

Търговски и корабни източници идентифицираха въпросните саудитски кораби като големия танкер Amjad на саудитския народен корабен транспортьор Bahri и танкера Al Marzoqah.

Външното министерство на ОАЕ съобщи през вчерашния ден, че интервенциите в пристанището във Фуджейра се правят обикновено. Започнало е следствие в съгласуваност с интернационалните институции, като прикани международните сили да попречат на всички страни, опитващи се да навредят на морската сигурност и сигурност.

Външното министерство на Саудитска Арабия в настрана изказване изрази поддръжка за близкия си районен съдружник ОАЕ, комерсиалния и бизнес център на Близкия изток.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР