Саудитска Арабия обвини Ливан, че й е обявил война "с

...
Саудитска Арабия обвини Ливан, че й е обявил война "с
Коментари Харесай

Саудитска Арабия обвини Ливан, че й е обявил война

Саудитска Арабия упрекна Ливан, че й е оповестил война "с експанзията на подкрепяната от Иран ливанска шиитска формация Хизбула ", съобщи Ройтерс.

"Ливанското държавно управление ще бъде считано за държавно управление, оповестило война на Саудитска Арабия поради експанзията на Хизбула ", съобщи саудитският държавен министър по въпросите на Персийския залив Тамер ас Сабхан пред телевизия Ал Арабия. Той упрекна държавното управление на подалия оставка ливански министър председател Саад Харири, че в едногодишното си ръководство не е направило нищо против Хизбула.

"Ливанците в този момент би трябвало да поемат всички тези опасности и да се заемат да оправят нещата, преди да се стигне до точката, от която няма връщане обратно ", сподели саудитският министър.

Той не посочи какви дейности може да предприеме Саудитска Арабия против Ливан - слаба и тежко задлъжняла страна, която към момента не се е възстановила от гражданската война (1975-1990 г.) и в която една четвърт от популацията са сирийски бежанци.

Хизбула е военнополитическа организация, показана в ливанския парламент и участваща в съдружното държавно управление на Харири, формирано предходната година. Мощната военизирана организация на Хизбула е считана за по-силна от ливанската войска и играе значима роля във войната в Сирия, където се бори на страната на режима на Башар Асад, припомня Ройтерс.

Ливан попадна в центъра на районно съревнование сред Саудитска Арабия и Иран, откогато подкрепяният със Саудитска Арабия Харири подаде оставка в събота, хвърляйки виновността за отдръпването си върху Хизбула, прибавя Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР