Саудитска Арабия обмисля китайска оферта за изграждане на атомна електроцентрала, се казва в доклада

...
Саудитска Арабия обмисля китайска оферта за изграждане на атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Саудитска Арабия обмисля китайска оферта за изграждане на атомна електроцентрала в кралството на фона на разочарованието от условията на Съединените щати за подкрепа на стремежа на Рияд за ядрена енергия, Wall Street Journal съобщи.

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), държавна фирма, предложи изграждането на ядрена централа близо до границата с Катар и Обединените арабски емирства, съобщи вестникът в четвъртък, цитирайки неназовани саудитски служители.

Саудитски официални лица се надяват, че китайската кандидатура ще накара администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да разхлаби условията си за подпомагане на зараждащата се ядрена индустрия на кралството, включително ангажименти да не обогатява уран или да копае собствените си находища на уран, пише вестникът.

Малко вероятно е Китай да изисква от Рияд да се придържа към подобни изисквания, които имат за цел да предотвратят разпространението на ядрени оръжия, пише вестникът.

CNNC и външните министерства на Китай и Саудитска Арабия не отговориха веднага на исканията за коментар, отправени от информационната агенция Ройтерс.

Саудитска Арабия и Китай задълбочиха връзките си през последните години, предизвиквайки безпокойство във Вашингтон.

Китайският президент Си Дзинпин посети кралството през декември, а през юни двете страни обявиха инвестиционни сделки на стойност 10 милиарда долара по време на двудневната арабско-китайска бизнес среща в Рияд.

Си, чиято страна е най-големият потребител на енергия в света, обеща да следва „модел на многостранно енергийно сътрудничество“ със страните от Персийския залив.

През последните години Китай се опита да изнесе ядрената си енергийна индустрия в чужбина.

През 2019 г. високопоставен китайски служител каза, че през следващото десетилетие Пекин може да построи до 30 ядрени реактора в чужбина чрез своята инфраструктурна инициатива „Един пояс, един път“.

Пекин също засили дипломатическото си присъствие в региона, включително посредничество за сделка по-рано тази година, която нормализира отношенията между Саудитска Арабия и Иран след години на военни действия.

Саудитска Арабия, един от най-големите производители на петрол в света, от години проучва развитието на вътрешна ядрена енергийна индустрия, за да намали зависимостта си от изкопаемите горива.

Кралството генерира почти всичките си енергийни нужди от нефт и природен газ, според Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР