Саудитска Арабия, OAE и САЩ ще работят заедно, за да

...
Саудитска Арабия, OAE и САЩ ще работят заедно, за да
Коментари Харесай

Саудитска Арабия планира предпазлив отговор на действията на САЩ срещу иранския петрол

" Саудитска Арабия, OAE и Съединени американски щати ще работят дружно, с цел да компенсират загубата. "
Брайън Хук, специфичен представител на Съединени американски щати за ИранСаудитска Арабия е подготвена да усили производството на нефт в отговор на по-строгите наказания на Съединени американски щати против Иран, само че не възнамерява радикални дейности. Най-големият експортьор на недопечен нефт в света желае да види спад в доставките на иранскaта суровина, преди доста да усили производството, съгласно хора, осведомени с полемиките по въпроса в Рияд, оповестява Bloomberg.

Причините

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Предпазливият ход на Саудитска Арабия се основава на опита. Когато американският президент Доналд Тръмп разгласи предходната година, че възнамерява да " докара износа на Иран до нула ", кралството одобри опасността на Съединени американски щати безусловно и в отговор на напън от Белия дом усили производството до рекордните 11 млн. барела дневно. В последния миг Тръмп отстъпи, като разреши на някои страни да купуват ирански нефт, без да се изправят против наказания. Вследствие на това цените на петрола паднаха.

Този път министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих даде знак за изчакване. " В идващите няколко седмици кралството ще се съветва с други страни производителки и основни страни, които употребяват нефт, с цел да се обезпечи добре уравновесен и постоянен петролен пазар ", сподели Ал Фалих.

" Саудитска Арабия, OAE и Съединени американски щати ще работят дружно, с цел да компенсират загубата ", сподели Брайън Хук, специфичен представител на Съединени американски щати за Иран, в изявление за Bloomberg.

Увеличение на саудитското произвеждане

Саудитското произвеждане ще стартира да се повишава последователно през май и юни, когато сезонът на ремонтите на рафинериите завърши. Очаква се по-голямо търсене от страна на клиенти в Азия. След като понижи производството през март и април до към 9.8 млн. барела на ден, кралството възнамерява да го усили до над 10 млн. барела на ден през идващите два месеца. Но Саудитска Арабия към момента не възнамерява да увеличи производството си над избраната от ОПЕК квота от 10.311 млн. барела на ден.

" Травмата от нарастването на продукцията през третото тримесечие на 2018 година, с цел да бъде предпазен светът от последствията от американските наказания против Иран, към момента е прясна ", съобщи анализаторът на петролния пазар в Energy Aspects Амрита Сен. " Като се има поради опитът предходната есен е евентуално всяко нарастване на производството да бъде внимателно и да следва по-бавен профил ", добави той. Иран сега изнася близо 1.4 млн. барела на ден за пет страни – Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Турция. Преди глобите предходната година страната изнасяше 2.9 млн. барела на ден.

Реакцията на цената на петрола ще даде на саудитците комфорт. Въпреки че суровият нефт вид брент се повиши до шестмесечен връх от 74 $ за барел при започване на предходната седмица и разшири облагите си във вторник, ралито беше непретенциозно, като се има поради сумата на суровината, която Тръмп желае да извади от пазара. Увеличението на цените на брента предишния понеделник от 2.88% не беше даже измежду петте най-големи дневни процентни нараствания през последната година.

А при започване на тази седмица цената се намали до малко над 71 $ за брента и под 63 $ за американския лек нефт.

Партньорството с Русия

За саудитците запазването на партньорството с Русия, с която кралството работи в тясно съдействие като част от ОПЕК+ през последните три години, също е значимо. Миналата година те към този момент усилиха производството си от 10.4 млн. барела на ден през юли, преди Тръмп да направи персонален апел към саудитския принц Мохамед бин Салман за повече нефт. Производството на Саудитска Арабия доближи до рекордните 11.1 млн. барела на ден до ноември без съвещания с Москва.

Вместо да работи едностранно този път, кралството, наподобява, изчаква полемиките със своите съдружници от ОПЕК+, преди да премине квотата от 10.3 млн. барела на ден. Първата опция за договаряния ще бъде на 19 май, когато дребна група страни от ОПЕК+ ще се съберат в Джеда, Саудитска Арабия, с цел да оценят пазара. Следващата среща на ОПЕК в цялостен състав е планувана за 25-26 юни във Виена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР