Саудитска Арабия, най-влиятелната арабска държава, в която се намират най-светите

...
Саудитска Арабия, най-влиятелната арабска държава, в която се намират най-светите
Коментари Харесай

Саудитска Арабия предпазливо подготвя почвата за нормализиране на отношенията си с Израел

Саудитска Арабия, най-влиятелната арабска страна, в която се намират най-светите места за мюсюлманите, ясно изрази формалната си позиция по най-продължителния спор в района: установяването на публични връзки сред кралството и Израел е допустимо единствено след постигането на мир с палестинците.

Въпреки това саудитските държавни медии и духовници дават признаци за смяна на отношението към Израел - нещо, което е допустимо само поради директивите на могъщия саудитски престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Противоречащите си послания за вероятно определяне на връзки на Саудитска Арабия с Израел съгласно анализатори и осведомени с тематиката отразяват другите гледни точки на 35-годишния принц и неговия 84-годишен татко, крал Салман, във връзка с саудитските национални ползи.

" Не е загадка, че има спор сред поколенията ", споделя основаният в Ню Йорк равин Марк Шнайер, който е консултант на краля на Бахрейн и е водил договаряния в Саудитска Арабия и други страни от Залива за поощряване на по-тесни връзки с евреите и Израел.

Страните от Залива от ден на ден гледат на Израел като на съдружник за взаимна защита против общия им противник Иран на фона на негласната паника за посоката на американската външна политика и несигурността, съпътстваща идните президентски избори в Съединени американски щати. Противопоставянето на Иран не е единствената причина за доближаване на Израел с арабските страни през последните години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР