Саудитска Арабия и японската SoftBank ще си партнират за разработването

...
Саудитска Арабия и японската SoftBank ще си партнират за разработването
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и SoftBank с мащабен общ проект за слънчева енергия

Саудитска Арабия и японската SoftBank ще си партнират за създаването на великански слънчев план за няколко милиарда $ в кралството, който може да генерира 200 гигавата електричество до 2030 година Това оповестиха от SoftBank, съобщи БГНЕС.

Сделката бе подписана в коридорите по време на посещаване в Съединени американски щати от страна на саудитския принц Мохамед бин Салман, който предприе огромни стопански и обществени промени през последните месеци.

SoftBank ще влага в плана посредством фонда си " SoftBank Vision ", който е от 100 милиарда $, основан през 2016 година с пари от суверенния фонд на Саудитска Арабия и други.

Проектът има за цел да генерира " 200 гигавата " до 2030 година от разнообразни (слънчеви) ферми в цялата страна, като първата фаза е 7,2 гигавата, " сподели представителят на SoftBank Матю Никълсън пред Агенция Франс Прес.

" Изграждането ще стартира тази година ", добави той.

Цената на целия план се чака да доближи 200 милиарда $, като първата фаза коства 5 милиарда $.

Фондът Vision на SoftBank ще даде 1 милиард $ за първия стадий, а останалата част ще пристигна от от финансирането на плана, сподели Никълсън.

Пред публицисти в Ню Йорк основният изпълнителен шеф на SoftBank, Масайоши Сон разказа проекта за слънчева сила като " най-големият безоблачен план до момента ".

Той сподели, че продажбата на електрическа енергия, създадена от първата фаза на плана, ще помогне за финансирането на стадиите на идващите стадии и че до момента в който слънчевите панели в началото ще бъдат внасяни, за две или три години в кралството ще бъде издигната фабрика, която да ги създава на място.

Миналата година Саудитска Арабия предложения за подаване на предложения от претенденти за " удобен " слънчев план от 300 мегавата, първият за най-големия експортьор на нефт в света.

Саудитска Арабия и други монархии в Персийския залив преглеждат способи да понижат сметките си за сила и да диверсифицират източниците на сила надалеч от петрола, главната им стока за експорт.

Рияд е определил цел от 9,5 гигавата от възобновими енергийни източници до 2023 година Почти цялата сила на Саудитска Арабия понастоящем идва от нефт или природен газ.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР