Саудитска Арабия и Русия ще обсъдят увеличаване на производството на

...
Саудитска Арабия и Русия ще обсъдят увеличаване на производството на
Коментари Харесай

„Ройтерс“: ОПЕК и Русия ще обсъдят през юни увеличаване на добивите на петрол

Саудитска Арабия и Русия ще обсъдят увеличение на производството на нефт от страна на ОПЕК и на значимите сътрудници отвън картела с към един милиона барела на ден, което да отслаби настоящите от 17 месеца ограничавания на доставките, оповестиха за „ Ройтерс “ източници, осведомени с въпроса.

Според тези източници увеличение на производството с към 1 милион барела ще докара до понижаване на осъществяването на спазваната договореност (за ограничение на ежедневните добиви с към 1,8 млн. барела на ден) до към 100% от цели 152% през април.

Трябва да се има поради, че енергийните и петролни министри от и отвън ОПЕК ще се срещнат във Виена на 22-ри и 23-ти юни, като се чака окончателното решение за вероятно увеличение на производството да бъде взето точно на тази среща.

Все още текат полемики, ориентирани към разхлабване на рекордно високото преизпълнение през април от цели 152% на контрактуваното редуциране на добивите. Източниците на организацията настояват, че ще се опитат да го понижат до 100%-но осъществяване на настоящото съглашение в опит да се охлади пазарът, откакто цените на петрола се покачиха към и над 80 $ на фона на опасенията за дефицит на доставките.

Окончателният размер на бъдещото произвеждане към момента не е избран, само че един от източниците на Ройтерс означи, че " диалозите би трябвало да доведат до спад на нивото на осъществяване на съглашението до 100% по-скоро от страна на членовете на ОПЕК, в сравнение с от сътрудниците отвън картела ".

ОПЕК може да реши да усили производството на нефт още идващия месец заради терзания по отношение на доставките от Иран и от Венецуела и откакто управляващите във Вашингтон показаха опасения, че ценовото рали на черното злато е стигнало прекомерно надалеч, оповестиха по-рано тази седмица още веднъж пред Ройтерс неназовани представители на картела и на петролната промишленост като цяло.

Междувременно и съветският енергиен министър Александър Новак уточни в четвъртък, че може би ще би трябвало да има известно разхлабване на рестрикциите във връзка с добивите, в случай че на идната среща през юни страните от и отвън ОПЕК желаят да реализират уравновесен петролен пазар. В петък Александър Новак удостовери, че е провел диалози с енергийния министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих по отношение на разхлабване на изискванията по съглашението за ограничение на производството, което беше в ход през последните 17 месеца.

Сигналите за допустимо идно увеличение на добивите от ОПЕК и Русия предизвикаха внезапен спад на петролните цени по време на вчерашната търговия и тяхно ново намаляване при започване на петъчната търговия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР