Саудитска Арабия е възможно принудително да стане активен купувач на

...
Саудитска Арабия е възможно принудително да стане активен купувач на
Коментари Харесай

Саудитска Арабия може, макар и временно да стане един от големите купувачи на нефтопродукти


Саудитска Арабия е допустимо наложително да стане деен покупател на артикули за преправка вследствие на претърпените удари върху обекти на Saudi Aramco, оповестява арабският офис на CNBC, базирайки се на отчет на интернационалната консултантска компания за енергийни проучвания Energy Aspects.

Energy Aspects обръща внимание на обстоятелството, че вследствие на офанзивата Saudi Aramco е била принудена освен да редуцира добива на петрола на половина, само че също по този начин и доста да понижи количеството на Associated Petroleum Gas ( APG ).

В изказване след нападението върху петролните обекти новият министър на енергетиката на страната принц Абдел Азиз бен Салман Ал Сауд се споделя в частност, че гърмежите на нефтогазовите обекти на Saudi Aramco, с изключение на, че са предизвикали прекъсването и на добива на 2 милиарда куб фута APG дневно. Това количество обезпечава производството на 700 хиляди барела пропан-бутан (LPG). Спадът на тези количества ще докара до „ понижаване на доставките на етан и течни газове с към 50 % “. Според изчисленията на специалистите на консултантската компания, намаляването на производството на APG е от порядъка на 18 %.

В тази връзка Energy Aspects отбелязва, че дефицитът на газ е повлиял на индустриалните процеси и показва опасения за качеството на доставянията на интернационалния пазар саудитски нефт от сортовете Arab Light и Arab Extra Light, поради допустимо покачване на наличието на сероводород. За износ могат да бъдат препоръчани междинни и тежки сортове нефт.

Компанията допуска също по този начин, че Saudi Aramco ще бъде принудена да купува огромни количества бензин, дизелово гориво и мазут заради намаляването на износа на нефта. Според мнението на специалистите от Energy Aspects във вторник саудитската компания ще възвърне 75 % от предходния рандеман на нефт, само че цялостният рандеман на горивата в размерите, които са били към сутринта на 14 септември ще е вероятен след няколко седмици.

Те предвиждат също по този начин, че Saudi Aramco ще поддържа експорта на нефт посредством изваждане на 50 до 60 млн. барела от локалните складове, ситуирани главно в региона на град Ras Tanura в източната част на страната. Градът е огромен енергиен център и в него са ситуирани огромни нефтопреработващи и нефтохимични мощности, терминали за износ на нефт.

По непознатите медии
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР