Саудитска Арабия е подложена на безпрецедентен дипломатически натиск от администрацията

...
Саудитска Арабия е подложена на безпрецедентен дипломатически натиск от администрацията
Коментари Харесай

САЩ и Турция оказват безпрецедентен натиск върху Саудитска Арабия за изчезналия журналист

Саудитска Арабия е подложена на невиждан дипломатически напън от администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и други съдружници да даде доказателства по какъв начин журналистът Джамал Кашоги е липсващ при посещаване в саудитското консулство в Истанбул, написа " Гардиън ".

 Престолонаследникът наредил задържането на саудитския публицист
Престолонаследникът наредил задържането на саудитския публицист

Това е открито от американското разузнаване

По-рано вестник " Вашингтон пост " излезе със публикация, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бил Салман е възнамерявал отвличането на Кашоги.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън и Джаред Къшнър, шурей на Тръмп, са поискали от монархията да изясни какво се е случило в дипломатическата задача преди девет дни, до момента в който в това време не престават да се усилват доказателствата, че Кашоги е бил погубен и разчленен.

 Турция разпознава обвинени по случая със саудитския публицист
Турция разпознава обвинени по случая със саудитския публицист

Джамал Кашоги изчезна и съгласно Анкара евентуално е погубен

Турският президент Реджеп Ердоган изиска от Саудитска Арабия да даде фрагменти от охранителните камери , които да потвърдят, че Кашоги безвредно е напуснал консулството. Според английското издание коментарът на Ердоган подсказва, че на този стадий той не намира за удовлетворителни обясненията на Саудитска Арабия.

Ердоган се чуди дали е " допустимо да няма камери " в постройката, съобщи турският вестник " Хюриет ".

" Разследваме всички аспекти. Това е случай, който се е случил в страната ни. Невъзможно е да си кротуваме ", сподели той.

" Ако прелети птица или се появи комар, системата ще улови това, те (Саудитска Арабия) имат най-модерните системи ", уверен е Ердоган.

Британският външен министър Джереми Хънт съобщи пред Агенция Франс Прес, че Саудитска Арабия е изправена пред " съществени последици " , в случай че съмненията на Анкара, че Кашоги е погубен, се окажат истина.

Вчера турски вестници оповестиха, че Рияд е изпратил отряд от 15 души за ликвидирането на журналиста.

Първоначално Рияд даде обещание да разреши на турските проверяващи органи да претърсят консулството, което се преглежда като суверенна саудитска територия съгласно интернационална спогодба. Но след това достъпът беше отхвърлен след публикуването на имената на хипотетичните убийци.

Междувременно 22 американски сенатори изпратиха писмо на Доналд Тръмп, с което го приканват администрацията да организира следствие и вероятно да наложи наказания за нарушение на човешките права.

Вчера Тръмп разгласи, че желае да разбере какво се е случило с журналиста. Днес американският водач съобщи, че работят с Турция и Саудитска Арабия по случая.

В момента Съединени американски щати нямат посланици в Турция и Саудитска Арабия.

Колумнистът на " Вашингтон пост " изчезна на 2 октомври.

Според турски медии в 03,28 часа частен аероплан със обвинени саудитски сътрудници идва на летище в Истанбул; 05,05 часа групата се настанява в два хотела до постройката на саудитското консулство; 12,13 часа няколко дипломатически коли идват в консулството, евентуално в тях са някои от саудитските агенти; 13,14 часа Кашоги влиза в постройката на консулството; 15,08 часа коли напущат консулството; 17,15 часа втори частен аероплан със саудитски жители каца в Истанбул; 17,33 часа годеницата на Кашоги, Хатидже Дженгиз, се вижда на охранителна камера да чака пред консулството; 18,20 часа единият от частните самолети излетява от летището в Истанбул, а другият аероплан излетява в 21,00 часа.

Кашоги подлагаше на критика Мохамед бин Салман и саудитското държавно управление . Той живееше в Съединени американски щати. Пише за " Вашингтон пост " преди да изчезне. Преди това е бил непосредствен с кралския двор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР