„Саудитска Арабия е наш ценен партньор, както по линия на

...
„Саудитска Арабия е наш ценен партньор, както по линия на
Коментари Харесай

Екатерина Захариева прие външния министър на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан бин Абдуллах ал Сауд

„ Саудитска Арабия е наш скъп сътрудник, както по линия на многостранната дипломация, по този начин и в региона на стопанската система, вложенията, сигурността, битката с тероризма и радикализацията. България е един от най-хубавите другари на Саудитска Арабия в Европейски Съюз. Тази година означаваме 25 година от установяването на дипломатически връзки сред страните ни и се надяваме да използваме юбилея за опознаване едни с други “.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на пред министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан бин Абдуллах ал Сауд по време на среща в министерството на външните работи на 29 януари 2020г.

Основни тематики на диалога сред двамата външни министри бяха опциите за задълбочаване на открития политически разговор, съдействието в областта на сигурността, битката с тероризма, както и въпроси свързани с развиването на връзките в региона на стопанската система и вложенията. Министър Захариева акцентира, че след визитата на министър-председателя Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в Рияд през ноември 2017 година страните ни са открили контакти на всички равнища. „ През последните две години бяха извършени българско-саудитски бизнес конгреси в Рияд и София, които към този момент дават резултати и сме уверени, че би трябвало да продължат.

Единодушни сме, че би трябвало интензивно да работим за увеличение на стокообмена сред двете страни още повече, че досегашните резултати приказват за огромен капацитет в икономическите ни връзки “, сподели Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на.

Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на посочи пред своя сътрудник, че за интервала януари-октомври 2019 година двустранната търговия доближава растеж от към 49% по отношение на същия интервал на 2018 година: „ Въпреки, че българският експорт е повишен с към 90 % по отношение на същия интервал за 2018 година, по наша обща оценка тези резултати са извънредно незадоволителни за опциите ни.

Разбрахме се, че главен приоритет за страните ни е да стартираме работата на Съвместна междуправителствена комисия за икономическо съдействие, колкото може по-скоро “. Двамата първи дипломати разискаха още опциите за поощряване на вложенията и бизнес контактите сред двете страни.

„ Виждаме огромни благоприятни условия за саудитски вложения в България - в осведомителните и информационните технологии, инфраструктурата, селското стопанство, туризма. Отлични вероятности дават и съществуващите индустриални зони у нас “, добави вицепремиерът. Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на даде позитивна оценка на проектите за икономическа диверсификация на Кралство Саудитска Арабия.

Тя означи, че българските компании са заинтригувани да вземат участие в осъществяването на нови инженерни и строителни планове в страната. „ Като директен център на енергийните потоци от Централна Азия и Близкия изток към Европа България се стреми към усилване на разговора сред страните производители, директните страни и страните - консуматори на енергийни запаси. „ Булгартрансгаз” и консорциумът „ Аркад” от Саудитска Арабия подписаха контракт за доставка на тръби за построяването на „ Балкански поток “, съществуват благоприятни условия и за продан на специалисти и образование на енергийни експерти сред двете страни “, съобщи министър Захариева.

По отношение на туризма двамата министри се съгласиха, че неналичието на директна самолетна линия сред двете страни е съществена спънка за неговото развиване. Двамата първи дипломати разискаха още обстановката в Близкия изток. Те се сплотиха към мнението, че всички спорове би трябвало да се разрешат по кротичък път на масата за договаряния.

Посещението на принц Фейсал бин Фархан бин Абдуллах ал Сауд е втора аудиенция на саудитски външен министър у нас след тази на Адел ал Джубейр на 20-21 февруари 2018 година и негово първо посещаване в София в качеството му на външен министър. Република България и Кралство Саудитска Арабия имат открити дипломатически връзки от 1995 година До 2017 година нямаше българско дипломатическо посланичество в Рияд. На 5 декември 2018 г Димитър Абаджиев бе назначен за първият български дипломат в саудитската столица. Официално той встъпи в служба на 17 март 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР