Саудитска Арабия е една от най-богатите държави в света. Кралството

...
Саудитска Арабия е една от най-богатите държави в света. Кралството
Коментари Харесай

Саудитска Арабия - богата и без петрол

Саудитска Арабия е една от най-богатите страни в света. Кралството е на челна позиция във всички ранглисти за страни, инвестиращи най-вече в разнообразни стопански планове зад граница. След близо две десетилетия на относителна политическа изолираност, в която визитите на западни висши държавници се брояха на пръстите на едната ръка. Всичко това обаче се промени радикално в края на 2016 година, когато бъдещият престолонаследник, сегашен министър-председател и първи посланик на страната - принц Мохамед бин Салман, получи голямата част от властта.

Принцът на Саудитска Арабия разгласи най-мащабния държавен план в историята - " Визия 2030 ". По своята същина проектът на Мохамед бин Салман съставлява проект за развиването на кралството, съгласно който до 2030 година Саудитска Арабия ще диверсифицира стопанската система на страната, за тя да има и други източници на облага с изключение на от нефт. Визията на принца включва големи вложения и развиване на редица браншове, като локалното произвеждане, опазването на здравето, образованието, инфраструктурите, развлекателната промишленост, жилищното строителство, възобновимата сила, мините и туризма. Грандиозният план ще коства на кралството над 850 милиарда $.

Основната цел на плана обаче остава надалеч зад лъскавите презентации на интернационалните конгреси и великодушните дарения на кралството за редица западни дела, планове и фондации. Заедно с " Визия 2030 " принц Мохамед бин Салман разгласи, че Саудитска Арабия ще стартира да интегрира редица всемирски права и свободи, които да потвърдят на целия свят, че кралството не е изолирана, консервативна и строго ислямска страна. Визията на младия принц за страната е превръщането <210> в най-притегателната дестинация за туризъм и вложения на континента. А упоритостите му стигат до такава степен, че да приказва за страната си като съперник в софтуерния сегмент на Южна Корея и Япония. Обявени бяха и нови мегапроекти, като основаване на напълно нов и високотехнологичен град Неом на границата с Йордания, увеселителния парк " Кидия ", първокласни курорти на 50 острова в Червено море и други.

Проектът се крепи на три стълба - оставане в сърцето на Арабския свят, преобразяване в международен вложител и трансформиране в районен търговски център. Основните цели на " Визия 2030 " са следните:

- Саудитска Арабия да стане 15-а стопанска система в света. В момента тя заема 19-о място.

- Делът на частния бранш в Брутният вътрешен продукт да стане 65 на 100 в съпоставяне със сегашните 40 на 100.

- Делът на непознатите вложения в Брутният вътрешен продукт да стане 5,7% в съпоставяне със сегашните 3,8%.

- Саудитска Арабия да влезе в топ 10 на Глобалния показател за конкурентоспособност. В момента тя е на 25-о място.

- Делът на износа на артикули отвън петрола да стане 50 на 100, вместо актуалните 16 на 100.

- Държавата да печели 267 милиарда $ от търговията с артикули отвън петрола, вместо 43 милиарда, както е в този момент.

- Фондът за обществени вложения да има активи от 2 трилиона $, вместо сегашните 160 милиарда.

- Процентът на дамите в работната мощ да се усили на 30 от сегашните 22.

В главен инструмент за доближаване със Западния свят принц Мохамед бин Салман трансформира редица спортни, музикални и развлекателни покупко-продажби. През 2017 година американският кънтри артист Тоби Кейт получи близо 1,8 милиона $ за първия концерт на задграничен реализатор в страната от 1994 година насам. Само няколко месеца по-късно кралското семейство подписа и 10-годишно съглашение за мултиплатформено съдействие със Световната федерация по кеч (WWE). Според договорката компанията ще организира по два шампионата всяка година в кралството и ще бъде дипломат по света на " Визия 2030 ", за което ще получи над 650 милиона $.

В същото време страната остава все по този начин затворена към изнасянето на информация за вътрешнополитическите процеси, а кралското семейство продължава да лимитира свободата на словото. В края на мината година в консулството на Саудитска Арабия, намиращо се в Истанбул, беше погубен опозиционерът и изтъкнат критик на ръководството на принц Мохамед бин Салман - журналистът Джамал Кашоги. Покушението е осъществено от тайните служби на кралството и сподели на редица интернационалните сътрудници, че красивите планове и гражданските свободи в страната не са нищо повече от опит за изчистване на медийния имидж, вместо обещаната обществена гражданска война.

" Ла канара " отхвърли 15 милиона

Прочутата опера „ Ла Скала “ в Милано върна 3 милиона евро и отхвърли най-малко още 15 милиона в идващите няколко години поради абсурда с убийството на журналиста Кашоги. Редица други стратегически сътрудници също отдръпват поддръжката и присъединяване си във " Визия 2030 ", откакто при започване на тази година стана ясно, че в пандизите в Саудитска Арабия са били екзекутирани без развой близо 50 мъже и дами поради съмнения в подготвяна огромна медийна офанзива, целяща да злепостави кралството пред света. Това, несъмнено, беше версията, тиражирана от управляващите в Рияд. Поредният удар за кралската фамилия пристигна по време на проведения от страната интернационален капиталов конгрес. Първоначално близо 170 интернационалните компании потвърдиха присъединяване, но поради свадите към кралското семейство и маниера, с който те се разправят с неуместните за тях, в последна сметка присъединяване взеха едвам 35 компании, 20 от които бяха от Близкия изток.

За пръв път на кино

Ключово за сполучливата реализация освен на плановете, само че и припознаването им от западните туристи и вложители е сериозната законодателна и обществена промяна, за която редица правозащитни организации и Организация на обединените нации упорстват от близо три десетилетия. Само през последните месеци хиляди хора отидоха за пръв път през живота си на кино, откакто управляващите позволиха отварянето на киносалони. Проведени бяха и музикални фестивали. Жените също получиха невиждани до този миг права, в това число това да карат. Представителка на нежния пол даже оглави новата стокова борса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР