Саудитска Арабия e дала на САЩ съгласие да участва в

...
Саудитска Арабия e дала на САЩ съгласие да участва в
Коментари Харесай

САЩ вкарват саудитци в Сирия

Саудитска Арабия e дала на Съединени американски щати единодушие да взе участие в основаването на нова арабска милиция в Североизточна Сирия. Това заяви изданието "Араби 21 " (Arabi21), като се базира на сирийски източници. Американците и саудитците са преговаряли по въпроса тези дни в град Хасака, център на едноименната провинция. Според материала саудитската ръководеща фамилия желае да предотврати разширение на иранското въздействие и да възпре Турция от по-нататъшни нападателни интервенции.

Рияд ще бъде длъжен по-конкретно да образова и финансира арабските бойци. Формированията, построени на етническа база, ще бъдат част от Сирийските демократични сили (СДС) - сътрудничещ със Съединените щати многонационален алианс, чийто гръбнак са кюрдските Сили за отбрана на народа.

Гражданските и военните му структури към момента управляват огромна част от териториите оттатък Ефрат (в Североизточна Сирия), а измежду тях и петролодобивните зони, които се ангажира да охранява президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Проблемът дълго време идеше оттова, че това са земи с етнически смесено население, където живеят и араби сунити, изразявали нееднократно неодобрение от тоталното превъзходство на кюрдите в органите на локалната власт.

Според източници на "Араби 21 " в саудитските стратегии ще се включат и чиновници на частна американска военна компания, чието име не се разгласява. Това вероятно е оптималният вид за Съединени американски щати с оглед проектите им да понижат наличието на своите постоянни сили в Близкия изток - и както споделя шефът на Пентагона Марк Еспър, да ги пренасочат към други райони, съразмерно на "руската и китайската опасност ". Източниците на "Араби 21 " настояват, че Рияд е взел това решение в границите на "борбата против въздействието на Техеран ".

Премахването на иранския военачалник Касем Солеймани, отговарял за интервенциите в чужбина, очевидно е основало подобаващи за саудитците условия. Немаловажен фактор остава и "турската опасност ".

Освен това в областта на отговорност на Рияд дефинитивно ще останат групировките Куат ас Санадид и Куат ан Нубхат. "Отрядите на Куат ас Санадид работят основно в сирийската провинция Дейр аз Зур и Саудитска Арабия от дълго време работи с тях, тъй като това са хора от племето шаммар, огромна част от което живее в кралството - съобщи пред "Независимая газета " Кирил Семьонов, началник на Центъра за ислямски проучвания към Института за иновационно развиване и специалист на Руския съвет по интернационалните работи. - Същото важи и за Куат ан Нубхат, персоналната войска на командира Ахмад Джарба от племето шаммар, поддържал постоянно тесни връзки със Саудитска Арабия. "

След като Турция анонсира през октомври нападателната си интервенция против ислямистите и кюрдските формирования в Североизточна Сирия, делегация на Съюз на демократичните сили отпътува за Рияд, с цел да разиска ориста на земите оттатък Ефрат. Според известия тя е била публично поканена от саудитската ръководеща фамилия, разтревожена от рисковете в тази част от Сирия да се появи военнополитически вакуум поради неналичието на подготвеност у Съединени американски щати да извършват уговорките си. През юни 2019 година на посещаване в Дейр аз Зур бе саудитският държавен министър по въпросите на Персийския залив Тамер ас Сабхан. Той организира договаряния с водачи на кюрдски военизирани формирования, шейхове на арабски племена и американски дипломати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР