Саудитска Арабия беше домакин на конференция на 22 ноември, на

...
Саудитска Арабия беше домакин на конференция на 22 ноември, на
Коментари Харесай

Какво поиска Саудитска Арабия от Русия, за да остане Асад на власт

Саудитска Арабия беше хазаин на конференция на 22 ноември, на която задачата беше сирийската съпротива да сплоти позициите си преди осмия кръг на договарянията в Женева.

В заключителната част на срещата, която стана известна като " Рияд 2 ", участниците акцентираха на това, че преходът в Сирия " не може да се случи без напускането на Башар Асад " и репресивната им и тиранична клика при започване на преходния интервал. "

В контрастност с това обаче изявлението от саудитския външен министър Адел ал Джубейр беше по-мека и загатна " консенсуса " и пропусна да спомене Асад или каквото и да било, обвързвано със ориста му. Джубейр сподели на представителя на сирийската съпротива: " Няма решение на рецесията без консенсус в Сирия, който би постигнал настояванията на сирийския народ въз основата на (първия кръг на договарянията в) Женева и (резолюция) 2245 (на Съвета за сигурност на ООН). "

Преди срещата на 19 ноември Александър Лаврентиев, специфичният представител на Русия за Сирия, се срещна със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, с цел да разиска случая със Сирия. Лаврентиев посети конференцията в Рияд, с цел да се осведоми за изхода. След конференцията съветският външен министър Сергей Лавров увери: " Русия работи дружно със Саудитска Арабия, с цел да сплоти сирийската съпротива. "

Защо Рияд и Москва работят дружно за Сирия и по какъв начин това обслужва ползите им?

Повратна точка

През февруари 2016 година Саудитска Арабия увери, че Асад ще бъде остранен от власт със мощ макар забележителната военна поддръжка, която му оказва Русия. В контрастност с това, два месеца по-късно, американски представители разкриха, че президентът Барак Обама е наложил несъгласие на 50 проекта, готови от Централно разузнавателно управление на САЩ за премахване на Асад от влат. Битката за Алепо в края на 2016 година беше повратната точка за саудитците. След като режимът завзе града, Рияд осъзна, че отстраняването на Асад от власт е станало невероятно. Ролята му в Сирия понижа бързо и в огромна степен, защото към този момент нямаше саудитско наличие на терен, откакто бунтовниците претърпяха сериозна победа. Саудитците стопираха да желаят незабавното отсраняване на Асад от власт и да подлагат на критика военните интервенции на Русия.

Януари 2017 година докара до договарянията от Астана - самодейност, препоръчана от Русия и Турция, в която по-късно се включии Иран - с цел да се проведат мирни договаряния за Сирия. Саудитска Арабия не взе участие в няколко кръга договаряния, провели се до момента. Въпреки това кралството към момента се надяваше да остане в играта посредством Върховния договарящ комитет, основан в Рияд през декември 2015 година, с цел да съставлява сирийската съпротива на подкрепяните от Организация на обединените нации договаряния в Женева с режима на Асад.

Нещо повече, през март 2017 година, на шестата годишнина от гражданската война в Сирия, Съединени американски щати намерено признаха, че отстраняването на Асад не е в листата им със задания. Така опцията на Рияд да оформя събитията, свързани със Сирия, се оказа извънредно лимитирана, в случай че не и несъществуваща. Саудитските водачи затова бяха оставени да разчитат на Вашингтон и Москва да останат в играта, само че по какъв начин да го създадат? На опитите на Москва да се реализира стабилно политическо решение в Сирия липсва основен съставен елемент: легитимност. Без нея, каквото и да реализираха Русия, Иран и Турция посредством процеса в Астана, резултатът би бил нежен.

Заради това Москва усети потребността да реализира прогрес в диалозите в Женева в посока към желаната от нея траектория и да принуди сирийската съпротива да признае Асад. Целта от този момент е да се вкарат резултатите от тези две стъпки в руслото на Астана и да се приготви " Сирийският национален конгрес ", условно умислен за януари или февруари 2018 година в Сочи. Това не може да се случи, без сирийската съпротива да бъде отслабена - и ето тук се намесват саудитците.

 Специалният делегат на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура на последния кръг договаряния в Женева.
© Associated Press

Специалният делегат на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура на последния кръг договаряния в Женева.

" Проблемът с иранците на терен "

Високопоставена фигура от сирийската съпротива, която изиска анонимност и която е посетила срещата на Върховния договарящ комитет с Джубейр на 3 август, удостовери за " Ал Монитор ", че Джубейр е споделил: " Фактите на терен се трансформираха. Асад ще остане на власт, най-малко до края на преходния интервал. Затова би трябвало да се подготвите (за срещата " Рияд 2 " ), с цел да се справите с тези промени. "

Саудитсктото външно министерство отхвърля Джубейр да е правил сходно изказване. Мустафа Алани, който оглавява Депаргамента по защита и сигурност в Центъра за проучване на Залива (саудитски мозъчен концерн на Абдулазиз Сагер, на който саудитците разпоредиха да управлява срещата " Рияд 1 " през 2015 г.), е представен с думите: " Въпросът към този момент не е в режима. Не е даже в президента (Асад). Въпросът е в казуса за иранците на терен, " които спорят - " руснаците би трябвало да работят, с цел да приключат с наличието на Иран в Сирия. "

" Ал Монитор " научи, че методът, показан от Загер, в действителност е бил утвърден през първата половина на 2017 година Самият Мохамед бин Салман е споделил за него на някои от задграничните посетители. Според тази информация също по този начин Саудитска Арабия ще опита да убеди Русия да изтика Иран и милициите ѝ от Сирия. В подмяна Рияд ще опита да докара икономическите, енергийни и капиталови връзки с Москва до невиждани равнища, в допълнение на преструктурирането на сирийската съпротива, с цел да се отстранен " ястребите " и да се разреши да се причислят фигури, близки до Москва и Кайро.

" Общ интерес "

Източник, директно осведомен със обстановката, само че изискал анотимност, тъй като няма позволение да приказва пред медиите, сподели за Ал Монитор ": " Самият (Мохамед бин Салман) реши, че Саудитска Арабия би трябвало да работи с Русия, с цел да изтика Иран от Сирия. В подмяна (Рияд) ще търси по-тясно икономическо партньорство с Русия и ще помогне режимът на Асад да бъде нормализиран, в случай че той се съгласи да се дистанцира от Иран. " Той добави: " Рия 2 беше част от проекта, както и визитите на престолонаследника и на краля до Русия. "

 Какво изиска Саудитска Арабия от Русия, с цел да остане Асад на власт
© Tatyana Makeyeva, Reuters

Действително на 30 май 2017 година Мохамед бин Салман се срещна с съветския президент Владимир Путин и двамата се съгласиха да задълбочат съдействието си в енергетиката и да понижат разликите между тях за сирийския спор. " Имаме доста общо. Колкото до нещата, за които не сме съгласни, имаме явен механизъм по какъв начин да ги преодолеем. Движим се бързо и по позитивен метод, " сподели Мохамед бин Салман.

Пет месеца по-късно крал Салман се насочи към Русия. Лавров опита събитието като " исторически миг ", до момента в който Путин го назова " знаково събитие ". Маджед ал Турки, който оглавява Центъра за медии и арабско-руски проучвания в Саудитска Арабия, сподели за " Ал Монитор ": " Областите на съгласие сред кралството и Русия, изключително тези, свързани със Сирия и иранското въздействие, са се нараснали след скорошното посещаване на крал Салман в Москва. " Той сподели още: " Проиранските милиции в Сирия са проблем в този момент и ще бъдат и в бъдеще. Има общ интерес, когато става дума да се подрежат лапите на Иран в района, а това е съвместимо и с настояванията на Съединени американски щати. "

Иран възнамерява да остане

На 10 ноември Би Би Си, цитирайки източник от разузнаването на западна страна, заяви: " Иран открива непрекъсната военна база в Сирия. " Нещо повече, в телефонен диалог с Асад на 25 ноември иранският президент Хасан Рохани съгласно медиите е споделил: " Иран е подготвен да играе дейна роля във възстановяванено на Сирия (в следвоенния период). " Накратко това значи, че Асад може да пренебрегне изискванията на Запада, а Иран възнамерява да остане в Сирия.

На Русия ще ѝ е мъчно да се разбере с Иран за шиитските милиции в Сирия и въздействието на Техеран върху Асад, до момента в който двете страни получат превес в следвоенния интервал, когато поддръжката на Москва за Асад може да не е толкоз скъпа, колкото е в този момент. Според някои бъдещето на саудитско-руските връзки не е обещаващо. Трудно е да се одобри, че Русия би могла да изостави Иран поради по-малко надеждната Саудитска Арабия. За момента Москва наподобява заобикаля директен конфликт с който и да било от основните играчи в Сирия, тъй че да може да употребява напъните им в своя изгода. Случаят на Саудитска Арабия наподобява се оказва в тази категоря. Дали Русия в последна сметка ще отговори на упованията на Саудитска Арабия в Сирия към момента не се знае.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1250)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР